Nitrianski poslanci kritizujú Hattasovu nehospodárnosť a politiku. Spísali otvorený list

NITRA – Už druhé volebné obdobie vedie nitriansku radnicu Marek Hattas, ktorý v ostatných komunálnych voľbách zopakoval svoje víťazstvo aj napriek tomu, že mnohí Nitrania boli s jeho prácou nespokojní. Aktuálne sa však nebúria už iba bežní ľudia, nespokojní sú i poslanci mestského zastupiteľstva.

Marek Hattas. Zdroj Marek Hattas FB Nitriansky primátor Marek Hattas. Zdroj: Marek Hattas/FB

Hattas porazil v roku 2018 vtedajšieho nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča s takmer dvojnásobným počtom hlasov. Nespokojnosť ľudí s jeho prácou však nasvedčovala, že v roku 2022 na jeho miesto zasadne niekto iný. To sa však nestalo.

Utajený systém odmeňovania

V nitrianskom mestskom zastupiteľstve sedí 31 volených poslancov, z ktorých 20 obhájilo svoje pozície z predchádzajúceho volebného obdobia. Nezávislých poslancov je v zastupiteľstve šestnásť, Hattasove združenie Tím kraj Nitra ich má deväť, ďalšie štyri poslanecké kreslá patria nominantom koalície Demokrati Slovenska, Dobrá voľba a Umiernení, Hlas-SD a Sme rodina a dvoch poslancov má zoskupenie DS, KDH, OKS, ODS, SaS, Spolu, Šanca, Za ľudí.

Až 18 poslancov nespokojných s prácou Mareka Hattasa a jeho najbližších spolupracovníkov sa rozhodlo zaslať otvorený list zamestnancom magistrátu a odborovej organizácii ZO Sloves pri Mestskom úrade v Nitre. Kritizujú v ňom nielen prácu primátora a vedenia mesta, ale aj nedostatočnú transparentnosť týkajúcu sa systému odmeňovania, zamestnávania známych a dohodárov.

Veľké platové rozdiely

Na sociálnych sieťach mesta Nitra sa občania často dozvedajú o úspechoch a pokroku, ktoré Hattas a jeho tím dosahujú vo všetkých oblastiach. Realitu však mnohí vnímajú úplne odlišne. Je pritom zjavné, že niektorým témam sa mesto zámerne vyhýba a konštruktívna kritika z vlastných radov je neprípustná. Tento problém sa netýka iba opráv ciest a chodníkov, ale aj celého verejného priestoru a ďalších záležitostí.

Podľa Štefana Štefeka, člena poslaneckého klubu Tím pre Nitru a bývalého viceprimátora Nitry, poslanci mestského zastupiteľstva prejavujú záujem o valorizáciu platov zamestnancov mestského úradu v súlade so zákonom. Napriek tomu však nemajú právomoc tento krok realizovať.

„Nemôžeme bezbreho prijímať zamestnancov a ešte robiť aj platové rozdiely medzi novoprijatými zamestnancami a tými, ktorí boli prijatí na úrad možno pred desiatimi rokmi,“ povedal Štefek pre Štandard.

Rapídny nárast zamestnancov

Ako ďalej uviedol, organizačnú štruktúru má v kompetencii vedenie mesta, ktoré môže bez súhlasu mestských poslancov prijať aj sto nových zamestnancov. Štefek, ktorý pôsobil ako viceprimátor v rokoch 2006 až 2014, ozrejmil, že v tom čase mal mestský úrad 208 zamestnancov. Súčasný počet pracovníkov však vzrástol na približne 335, čo podľa nespokojných poslancov výrazne prevyšuje potreby mesta.

„Pri schvaľovaní organizačnej štruktúry je potrebné vrátiť sa k zákonu o obecnom zriadení z roku 2010 a určité kompetencie, napríklad aj pri prijímaní nových zamestnancov, je potrebné vrátiť mestskému zastupiteľstvu,“ prízvukuje Štefek.

Zlá komunikácia vedenia mesta s volenými poslancami bola hlavným dôvodom na napísanie otvoreného listu aj pre poslankyňu Petru Ajdariovú (Fungujúca Nitra), členku sociálnej komisie.

„Poslanec je volený občanmi mesta, ktorým má sprostredkovať informácie. Tie sme však nedostali ani my, a to napriek tomu, že si ich už pol roka pýtame a ktoré sú uvedené v liste,“ skonštatovala Ajdariová, pričom problémy s komunikáciou a nedostatkom informácií od vedenia mesta sú vraj dlhodobé. Siahajú až do prvého volebného obdobia primátora Hattasa.

Nitra nenapreduje. Cúva

Podľa Ajdariovej nie je cieľom otvoreného listu vyvolávať nespokojnosť medzi zamestnancami mesta, ale zabezpečiť ich právo na pravdivé informácie. Reagovala tým na vyjadrenia prednostu úradu Martina Horáka, ktorý situáciu vykreslil tak, že 18 poslancov bráni valorizácii platov a snaží sa obmedziť 13. platy a ďalšie benefity. 

„Problémom je to, že na mestskom úrade je prezamestnanosť, pričom na viacerých oddeleniach, vrátane mestskej polície, ľudia chýbajú,“ poukázala poslankyňa.

Ajdariová zároveň uviedla, že finančné prostriedky úrad spravuje nehospodárne, pričom upozornenia na tento problém a otázky poslancov v tejto súvislosti nitrianska radnica sústavne prehliada.

„Za ostatných šesť rokov sme ako mesto neskutočne zacúvali, a to napriek tomu, že v zastupiteľstve je viacero poslancov, ktorí chceli či chcú posunúť Nitru smerom dopredu. Za seba poviem, že neočakávam zo strany vedenia mesta veľké prebudenie a sebareflexiu,“ priznala nezávislá poslankyňa.

Poslanci ticho nebudú

Ajdariová zároveň objasnila, že cieľom otvoreného listu bolo poskytnúť zamestnancom magistrátu a verejnosti reálny pohľad na situáciu, ktorá je v skutočnosti veľmi odlišná od optimistického obrazu prezentovaného cez sociálne siete a médiá. Tento obraz podľa jej slov klame o dynamickom rozvoji Nitry a o tom, ako sú jej zamestnanci nadšení z práce na mestskom úrade, čo nezodpovedá skutočnosti.

„Verte mi, že to tak nie je,“ uviedla poslankyňa, ktorá vyjadrila ľútosť nad zamestnancami úradu.

Poslanci, ktorí otvorený list podpísali, sa neplánujú iba nečinne prizerať na situáciu. Ich ďalšie kroky však budú v súlade so zákonnými rámcami. Rozhorčenie nad nadmerným náborom nových zamestnancov a nehospodárnym využívaním prostriedkov z fondu na vnútornú správu zdieľa aj nezávislý poslanec Peter Oremus.

„Zlé je i to, že my im schválime nejaký balík peňazí, ktorý si potom primátor a jemu blízki ľudia z vedenia mesta rozdeľujú podľa svojho uváženia, pričom my poslanci do toho nevieme zasiahnuť,“ skonštatoval Oremus.

Primátor sa nevyjadril

Podľa Oremusa majú iba tú možnosť, že na vnútornú správu schvália menej peňazí. Primátor tak bude nútený zredukovať počet zamestnancov.

„Existuje však obava, že Hattas si ponechá svojich kamarátov s kráľovskými platmi a prepustí takých, ktorí na úrade pracujú za smiešne platy 20 či 30 rokov,“ upozornil Oremus.

Poslanci, ktorí sa podpísali pod otvorený list, zároveň požadujú, aby prednosta úradu poskytol podrobné informácie týkajúce sa správy fondu na vnútornú správu a kritérií odmeňovania, ktoré dlhodobo odmieta predložiť.

„Usilujú sa pred nami zakrývať veci, o ktorých však my vieme od samotných zamestnancov. Ak si zoberieme ľudí, ktorí sú tu navyše a úrad ich nepotrebuje, pritom majú platy okolo dvetisíc eur, bavíme sa o zbytočne vynaložených dvoch miliónoch eurách ročne. A to rozhodne nie je malá suma. Takéto niečo sa tolerovať nedá,“ uzavrel Oremus.

Denník Štandard adresoval primátorovi Marekovi Hattasovi otázky týkajúce sa otvoreného listu, ako aj náboru nových zamestnancov a ich vysokých platov. Magistrát sa však k téme odmietol vyjadriť.

Otvorený list zamestnancom mesta a odborovej organizácii ZO Sloves pri Mestskom úrade v Nitre

Vážené zamestnankyne mestského úradu, vážení zamestnanci mestského úradu, poslanci MZ so znepokojením pozorujú, aké kroky uskutočňuje vedenie mesta prostredníctvom primátora mesta a prednostu MsÚ voči zamestnancom mesta. Dolu uvedení poslanci MZ dávajú týmto zamestnancom mesta na vedomie, že:

– na 11. riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Nitre, konaného dňa 19. októbra 2023, uznesením č. 398/2023-MZ schválili finančné aj nefinančné benefity pre zamestnancov a odporučili primátorovi mesta zavedenie týchto benefitov na podporu a udržateľnosť zamestnanosti v podmienkach mesta Nitra. Musíme však konštatovať, že napriek tomu, že obdobné benefity sú dnes už bežnou súčasťou kvalitnej samosprávy aj v iných krajských mestách, vedenie mesta Nitra uvedené benefity ignoruje a za obdobie viac ako 10 mesiacov nepredstavili poslancom reálny a úprimný záujem zaviesť tieto benefity pre Vás, zamestnancov mesta, a zvýhodňovaní tak asi naďalej sú výlučne zamestnanci preferovaní vedením mesta. Napriek tomu, že poslanci MZ často vyzývali vedenie mesta, najmä prednostu MsÚ na aktívny prístup a na vzájomné rokovania o zlepšovaní systému zamestnanosti a odmeňovania zamestnancov, tak vždy boli tieto snahy zo strany vedenia mesta oddialené alebo ignorované, pričom často boli vedením mesta uprednostňované iné záležitosti ako dôležitejšie. O to viac nás mrzí, že prednosta MsÚ sa doteraz nevedel „pobiť“ rovnako za všetkých Vás zamestnancov, tak ako sa pobil za mzdový fond zamestnancov Kreatívneho centra, pričom svoju nedostatočnú manažérsku iniciatívu v tejto veci dokázal medzi Vami zamestnancami odôvodniť a interpretovať výlučne klamlivým tvrdením, že poslanci nemajú záujem riešiť valorizáciu platov zamestnancov;

– na 19. riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Nitre, konaného dňa 18. apríla 2024, uznesením č. 170/2024-MZ poslanci odporučili primátorovi mesta vykonať všetky kroky súvisiace s valorizáciou platov zamestnancov od 01. 04. v zmysle poriadku odmeňovania a platnej kolektívnej zmluvy, ktorým poslanci jasne deklarovali záujem na stabilizáciu.

Poslanci MZ voči vedeniu mesta súčasne vzniesli nasledujúce požiadavky:

– preukázať tvorbu a čerpanie mzdového fondu po jednotlivých odboroch tak, aby poslanci mali dostatok informácií o skutočnom systéme odmeňovania zamestnancov;

– rokovať s vedením mesta o ďalšom smerovaní politiky zamestnanosti mesta tak, aby aparát mestského úradu mal jednak dostatočný počet zamestnancov, ale súčasne aby rozhodnutia primátora mesta a prednostu MsÚ nezakladali neprimeranú prezamestnanosť na úrade systémom tzv. „našich ľudí“, nevytvárali tak neprimeranú záťaž na mzdový fond mesta a neprehlbovali znaky mzdovej diskriminácie medzi zamestnancami.

Vedenie mesta dlhodobo už viac ako šesť mesiacov odmieta poskytnúť poslancom tieto základné informácie o mzdovom fonde, pričom neochota vedenia mesta iba zakladá pochybnosti o transparentnom odmeňovaní, resp. o neprimeranom zvýhodňovaní vybraných zamestnancov. Ako odborová organizácia určite uznáte, že práve účelové neposkytnutie informácií o čerpaní mzdového fondu po jednotlivých odboroch zo strany prednostu MsÚ je dnes jedinou brzdou valorizácie Vašich platov. Určite bude aj v záujme odborovej organizácie vyžiadať si od prednostu MsÚ informácie o odmeňovaní zamestnancov po jednotlivých odboroch, najmä o priznaných základných koeficientoch mzdy, o výške pohyblivej zložke mzdy zamestnancov, ako aj o priznávaní odmien zamestnancom zo strany vedenia mesta.

Dolu uvedení poslanci MZ jednoznačne odmietajú:

1. Ďalšie prejavy nátlaku prednostu MsÚ smerujúce voči odborom vo vynucovaní si zrušenia mzdových výhod zamestnancov, ako je napr. nátlak na zrušenie 13. platu zamestnancom, ktorý zamestnancom priznáva kolektívna zmluva. Plne podporujeme zachovanie tohto nároku pre zamestnancov, a to nie iba na rok 2024, ale aj na nasledujúce obdobia, a preto zástupcom zamestnancov neodporúčame podpísať takúto zmenu kolektívnej zmluvy.

2. Ďalšie prehlbovanie diskriminačných prejavov, ako sú neprimerané rozdiely v odmeňovaní zamestnancov a porušovanie tak základných zásad Zákonníka prace, napr. zásady porovnateľného mzdového ohodnotenia za rovnakú alebo podobnú prácu. Poslanci MZ si jednoznačne myslia, že v podmienkach mesta je ďalej neudržateľné, aby napr. zamestnanec na pozícii poradcu pre komunikáciu bol ohodnotený na úrovni 3,5- až 4-tisíc eur mesačne, pričom výsledky práce takéhoto zamestnanca pre mesto sú nepreskúmateľné, takto priznané mzdové prostriedky tak môžu byť zneužívané na osobné účely, zatiaľ čo mzdové ohodnotenia väčšiny iných zamestnancov sú dlhodobo neriešené.

3. Ďalšie prehlbovanie diskriminačných prejavov, ako sú napr. neprimerané výhody niektorých zamestnancov, spočívajúce v nedodržiavaní používania dochádzkového systému, v nedodržiavaní fondu pracovného času a pod.

Myslíme si, že záujmom poslancov MZ a aj odborovej organizácie je nastaviť kvalitný a nediskriminačný systém odmeňovania, na čo však sú potrebné informácie, ktoré poslancom MZ doteraz nebolo vedenie mesta ochotné už viac ako šesť mesiacov poskytnúť. Prednosta MsÚ si je pritom plne vedomý, že účelové neposkytnutie základných informácií o mzdovom fonde jednotlivých odboroch je jedinou brzdou navýšenia mzdového fondu v rozpočte mesta, ako aj valorizácie platov, pričom z konania prednostu MÚ poslancom MZ nie je zrejmé, či mu je uvedené neriešenie situácie ľahostajné alebo mu vyhovuje. Je však úplne samozrejmé, že kvalita mestského aparátu nie je prejavom kvality a odbornosti jednotlivca vo vedení mesta, ale je prejavom kvality a odbornosti všetkých zamestnancov mesta, ktorí svojim odborným prístupom a lojalitou sú základom zdravo fungujúceho mestského aparátu, a tým aj mesta. Dolu uvedení poslanci MZ týmto napriek nezáujmu vedenia mesta vyzývajú zástupcov odborov na spoločný postup a rokovanie k otázkam odmeňovania zamestnancov, keďže zo strany vedenia mesta k tejto iniciatíve zatiaľ nedošlo. V budúcnosti sa určite chceme vyhnúť ďalším vyhrážkam voči poslancom alebo zavádzaniu zamestnancov zo strany zamestnávateľa.

S pozdravom poslanci klubu Fungujúca Nitra Igor Kršiak, Petra Ajdariová, Miloš Dovičovič, Ján Greššo, Peter Košťáľ, Ľubomír Moravčík.

Poslanci klubu Tím pre Nitru Štefan Štefek, Marta Rácová, Adriana Filipová, Katarína Welnitzová, Edita Vnučková, Miroslav Gut.

Poslanci klubu Spolu pre Nitru Pavol Obertáš, Martina Dubaiová, Andrej Sitkey, Ladislav Turba.

Nezávislí poslanci František Hollý a Peter Oremus


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok