Nitrania sa vracajú na futbalovú mapu. Budú spolupracovať s európskymi veľkoklubmi

NITRA – Bol na pokraji zániku, no aktuálne naberá druhý dych. FC Nitra, prvý profesionálny futbalový klub na Slovensku so 115-ročnou tradíciou, pripomína legendárneho mytologického vtáka Fénixa, ktorý opakovane vstáva z popola.

Lenčéš a dresy Sparty a Zenitu. Foto Jozef Uhlárik Šéf FC Nitra Milan Lenčéš. Foto: Jozef Uhlárik

Klub sa totiž v dôsledku činov svojich bývalých funkcionárov dostal v ostatných rokoch do vážnych problémov, ktoré ho takmer pochovali. Na jeho postupnom zániku sa však podieľali aj iné, „externé“ subjekty, ktoré na Nitranov podali návrh na konkurz. A ten im mohol zlomiť väz definitívne.

Svetlá budúcnosť?

FC Nitra doslova v hodine dvanástej zachránil Milan Lenčéš, bývalý československý a slovenský reprezentant a dvojnásobný vicemajster sveta v zápasení voľným štýlom, ktorý sa stal väčšinovým vlastníkom klubu. Spolu s najvernejšími členmi tímu nielenže odvrátili hrozbu konkurzu a potenciálny zánik klubu, toto leto pracujú aj na obnove a posilnení A-tímu a celej mládežníckej základne.

Všetky tímy boli totiž v sezóne 2023/24 bez súťaží, z ktorých ich vyradili či už Slovenský futbalový zväz alebo Západoslovenský futbalový zväz. A to práve pre už spomínaný konkurz, za ktorým podľa Lenčéša stála najmä nitrianska radnica na čele s primátorom Hattasom. Vízia súčasného prvého muža FC Nitra však predstavuje pre futbalovú mládež svetlú budúcnosť.

Po Sparte aj Petrohrad

Lenčéš sa totiž rozhodol, že nadviaže spoluprácu s veľkými zahraničnými klubmi. Ako prvá súhlasila slávna Sparta Praha, následne prejavil záujem aj prestížny ruský klub Zenit Petrohrad, v drese ktorého sa v minulosti predstavili slovenskí reprezentanti Tomáš Hubočan, Kamil Čontofalský a Martin Škrteľ.

Kedysi slávny a úspešný slovenský klub sa dnes nachádza na úrovni provinčného mužstva súťažiaceho v IV. lige Západoslovenského futbalového zväzu. Jeho mládež navyše utrpela veľkú ranu ročným vyradením zo všetkých súťaží. Čo motivovalo Nitranov k nadviazaniu spolupráce so Spartou Praha?

„Je to iniciatíva mňa a mojich kolegov v klube. Chceme, aby deti, ktoré prejdú našou akadémiou, mali možnosť dostať sa do tých najväčších európskych veľkoklubov. Takáto myšlienka sa v nás rodila už dlhšie a priznávam, že by sme chceli spolupracovať aj s inými veľkoklubmi. V pláne máme osloviť aj ďalších, pretože chceme rozvíjať spoluprácu na všetky svetové strany,“ priznal Lenčéš.

Funkcionári Zenitu Petrohrad oslovili klub spod Zobora po tom, čo Nitrania v Rusku „rozhodili siete“. V Petrohrade o ich problémoch vedeli a po objasnení situácie Slovákom sami navrhli lákavú spoluprácu. 

„Samozrejme, nie medzi dospelými, lebo sankcie im to teraz nepovoľujú, ale pre deti a mládež sa črtá nádejná spolupráca. Je to skvelá príležitosť zahrať si proti silným súperom. Spolupráca sa však netýka iba detí, ale aj našich trénerov, ktorí by chodili do Petrohradu na stáže a vzdelávali sa. Za 115-ročnú existenciu nášho klubu sa prvýkrát stalo, že FC Nitra začína spoluprácu s takým európskym veľkoklubom akým je Zenit Petrohrad,“ povedal spokojný Lenčéš.

Talenty majú dvere otvorené

Podľa prvého muža FC Nitra si Slovensko vďaka našim trom reprezentantom vybudovalo v Petrohrade dobré meno. Zenit Petrohrad pritom vôbec nie je chudobným klubom, sponzoruje ho spoločnosť Gazprom, ktorá bola pred rusko – ukrajinským konfliktom aj hlavným sponzorom nemeckého klubu Schalke 04, rakúskej Austrie Viedeň a európskej futbalovej asociácie UEFA.

Dvere pre tých najlepších mladých futbalistov z FC Nitra sú teda do Zenitu Petrohrad otvorené. „Áno, ak má niekto talent, a my ho vieme posunúť na skúšku do nejakého úspešného veľkoklubu, s ktorým je nadviazaná spolupráca, tak si myslím, že toto je cesta, ako nasledovať tých, ktorí úspešne reprezentovali Slovensko,“ skonštatoval Lenčéš.

Jasný cieľ

FC Nitra chýbajú už iba malé krôčiky k tomu, aby spečatil dohodu so slávnymi klubmi. V súčasnosti pripravujú podpísanie Memoranda o spolupráci. Niektorí mladí Nitrania by teda už o pár mesiacov mohli vycestovať na turnaj do Petrohradu. Porovnať sa s európskou kvalitou bude pre mládežníkov bezpochyby veľkým prínosom.

„My v klube veríme, že spolupráca s oboma veľkoklubmi bude na prospech všetkých, teda klubov aj hráčov, ktorým sa tak otvárajú nové možnosti zahrať si v zahraničí. Ak by FC Nitra nadviazalo spoluprácu aj s ďalšími veľkými klubmi v Európe, bola by to cesta, ako mu postupne prinavrátiť zašlú slávu. A o toto nám ide,“ dodal na záver Milan Lenčéš.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok