Nitra dočasne prišla o vyhľadávanú fontánu. Kritike za súčasný stav čelí primátor Hattas

NITRA – Mesto pod Zoborom prišlo o jednu zo svojich obľúbených atrakcií. Domáci aj návštevníci sa v horúcich dňoch zvykli osviežiť pri známej fontáne pred Divadlom Andreja Bagara. Tento komfort je však dočasne minulosťou a perspektíva jej opätovného spustenia je zatiaľ nejasná.

Nitra dočasne prišla o vyhľadávanú fontánu. Nitra dočasne prišla o vyhľadávanú fontánu. Foto: Jozef Uhlárik

Keďže fontána na Svätoplukovom námestí nefunguje už niekoľko dní, radnica ju nechala prekryť doskami. Dôvodom je porucha, ktorú mesto zrejme tak skoro neopraví. Nitrania diskutujúci na sociálnych sieťach volajú po jej komplexnej rekonštrucii.

Riešenie? Celková rekonštrukcia

Podľa diskutujúceho Petra N. si náročné opravy vyžiadajú aj nemalé finančné prostriedky, súťaže a povolenia. Z tohto dôvodu fontána pravdepodobne zostane mimo prevádzky na dlhší čas. Poukázal aj na neznáme nástrahy, ktoré sa môžu skrývať pod dlažbou, kde sú potrubia umiestnené v značných hĺbkach.

Aj podľa Jozefa Č., ktorý sa do diskusie zapojil, je celková rekonštrukcia fontány jediným riešením jej súčasného nepriaznivého stavu.

„Žiaľ, roky sa odzrkadlia na všetkom. Aj vodárne, byty či paneláky musia robiť rekonštrukcie, lebo opravy sú už nerentabilné. Vodárne ešte plátaju potrubia, ale je nereálne vymeniť také kilometre za krátky čas. Odkladať to ale donekonečna nepôjde a v nákladoch to bude čím ďalej náročnejšie,“ prízvukoval Jozef Č.

Primátor pod paľbou kritiky

V príspevkoch na sociálnej sieti sa však miestni pustili najmä do primátora mesta Mareka Hattasa. Aktuálna situácia s obľúbenou fontánou ich totiž poriadne hnevá.

„Nečudujte sa, aký primátor také mesto,“ skonštatoval Jozef L.

Kritikou nešetrila ani Erika S. „Hattas si robí čo chce. Keď je to raz fontána, má to byť fontána a striekať a nie tancovať na nej. Ono by sa dalo aj tancovať, ale okolo, keď vás ovlaží voda. Teraz sú tie betónové kocky dobre prehriate. Aj holuby podochnú, lebo sa nemajú kde napiť.“

„To bolo vždy tak. Keď príde cudzinec alebo človek z iného mesta a vidí pri divadle toto, je to hanba. Nitra ide dole vodou odkedy je tam tamten… Už ani na meno mu neviem prísť,“ vyjadrila sa Andrea D.

Upokojiť pobúrených Nitranov sa pokúsila mestská poslankyňa Petra Ajdariová. Tá uviedla, že problémom je deravé odtokové potrubie. „Tým, že je to historická časť mesta, oprava je tam zrejme iná, ako pri inom povrchu. Viac vám nateraz k tomu povedať neviem. Len som chcela uviesť pravý dôvod odstávky fontány,“ ozrejmila.

Dlhá a náročná oprava

Dni vyhľadávanej fontány na Svätoplukovom námestí boli zrejme zrátané už začiatkom prázdnin. Ako pre médiá uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek, na fontáne úplne odišla stará technológia. Už v minulosti sa niekoľkokrát stalo, že zhorelo čerpadlo, čo spôsobilo značné škody. Aktuálne je technológia vodného prvku natoľko poškodená, že je potrebná jej kompletná výmena.

Podľa Holúbeka má nitrianska radnica pripravený projekt, ktorý nerieši iba vzhľad samotnej fontány, ale aj celú technológiu, vrátane rozvodných potrubí, distribúcie vody cez potrubia, tryskového systému a elektriky. Nové riešenie predpokladá, že samotná technológia bude priamo vo fontáne pod falošným dnom. Súčasťou bude aj približne 30 čerpadiel.

Čerpadlá majú byť programovateľné s variabilným spúšťaním trysiek, výškou výstreku, frekvenciou výstreku a podobne. Fontána bude mať dve dná, pričom horné bude pochôdzne a v spodnom bude uložená technológia. Ľudia tak budú môcť zísť dole k vode, nebude tam ale hladina vody, tá sa vráti do zásobníka. Trysky budú vo výške falošného dna.

Nové rozvody budú ťahať rovnakou trasou, pričom tie staré vyfrézujú a vyvložkujú, do nich sa následne natiahnu nové. Technologicky teda využijú pôvodnú, už existujúcu trasu potrubí. Aj svetlá, ktoré do fontány nainštalovali v lete 2013, zostanú zachované, a to najmä z toho dôvodu, že sa stali obľúbenou atrakciou pre deti, ale aj návštevníkov mesta.

Opäť pomôžu eurofondy

„Vzhľadom na množstvo nevyhnutných peňazí sa budeme uchádzať o peniaze z európskych zdrojov alebo z iných externých zdrojov, aby sme nezaťažili mestský rozpočet,“ vysvetlil hovorca mesta.

Koľko bude kompletná rekonštrukcia fontány stáť zatiaľ nie je známe. Všetko bude závisieť od vysúťaženej ceny. Mesto momentálne začína proces inžinieringu, to znamená, že rieši všetky potrebné povolenia. V súčasnosti už má na stole radnice ležať súhlasné stanovisko Krajského pamiatkového úradu v Nitre.