Revolučný zákrok v Prešove. Lekári voperovali detským pacientom vstrebateľné skrutky

PREŠOV – Úrazoví chirurgovia z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP) sa zapísali do histórie medicíny na východnom Slovensku. Ako prví v regióne tento týždeň úspešne voperovali detským pacientom biovstrebateľné implantáty.

1 Úrazoví chirurgovia FNsP Prešov v priebehu jediného dňa zrealizovali dve unikátne operácie. Foto: FNsP Prešov

Oba zákroky zvládli prešovskí špecialisti v priebehu jediného dňa. Operácie s použitím nových materiálov znamenajú prelom v liečbe zlomenín a sú obrovským prínosom v starostlivosti o pacienta.

V prípade 5-ročného dievčatka, ktoré utrpelo pri páde komplikovanú zlomeninu oboch kostí predlaktia, išlo o prvú operáciu tohto druhu na východnom Slovensku. Malá pacientka bola v nemocnici hospitalizovaná s rodičom a vzhľadom na čo najväčší efekt implantátu a predovšetkým šetrnosť zákroku vybrali na túto operáciu práve ju. Lekári dievčatku voperovali samovstrebateľné vnútrodreňové prúty, čím spevnili zlomeniny oboch kostí predlaktia.

„Operácia trvala 30 minút a pomocou biovstrebateľných prútov sme spevnili zlomenú vretennú a tiež aj lakťovú kosť ľavého predlaktia. Pacientka už nebude musieť absolvovať žiadnu operáciu. Ak bude priebeh liečby bezproblémový, kosť sa zahojí a implantát sa sám v tele vstrebe,“ vysvetlil zástupca primára oddelenia úrazovej chirurgie FNsP Prešov Patrik Mikluš, ktorý viedol operačný tím pri oboch operáciách. 

Prešovskí chirurgovia ako prví v regióne voperovali biovstrebateľné prúty iba päťročnej pacientke. Foto: FNsP Prešov

Ešte náročnejšia bola ďalšia operácia. Chlapcovi vo veku 15 rokov, ktorý utrpel zlomeniny pri havárii, operačný tím úrazovej chirurgie týmto novým podporným samovstrebateľným materiálom spevnil zlomený druhý krčný stavec.

„Išlo o zlomeninu zuba čapovca – dens axis. Práve pre túto diagnózu sme vyhodnotili ako vhodnú použiť metódu jeho podpory biovstrebateľnou skrutkou. Podarilo sa nám to bez komplikácií, pacient je v stabilizovanom stave, predpokladáme bezproblémový priebeh rekonvalescencie,“ dodal Mikluš.

Ako uviedla nemocnica, v prípade tínedžera sa v dostupných medicínskych zdrojoch nikde neuvádza, že by túto metódu už niekedy niekde chirurgovia použili na fixáciu druhého krčného stavca. Prešovskí špecialisti sú tak prví v Európe a pravdepodobne aj na svete, ktorí sa podujali na tento unikátny operačný výkon. 

Biovstrebateľné implantáty sú vlastne pod röntgenom neviditeľné implantáty, vlastnosťami podobné ľudskej kosti, ktoré zmiznú bez ďalšej operácie a vynikajúco sa správajú v tele pacienta,“ povedal Martin Haas zo spoločnosti Pharmacare Slovakia, ktorá je výhradným distribútorom týchto biovstrebateľných implantátov BIORETEC pre Slovenskú a Českú republiku.

Ako ďalej uviedol, implantáty sú umiestnené vo vnútri kostí. Vzhľadom na povahu materiálu odpadávajú alergické reakcie a dochádza k vstrebávaniu materiálu bez vplyvu na ľudský, a hlavne detský, organizmus. Základ implantátov je kopolymér PLGA – kopolymér kyseliny mliečnej a glykolovej. Ľudské telo metabolizuje PLGA a rozloží ho na vodu a oxid uhličitý a tie sa následne z tela vylúčia močom a dýchaním.

„Do 24 hodín po implantácii sa implantát skráti v dĺžke o 1 – 2 % a zabezpečí autokompresiu – tlak – v línií zlomu, do 24 hodín dôjde k zväčšeniu priemeru implantátu o 1 – 2 %. Vo svete implantátov je tento druh unikát. Plné vstrebanie implantátu je do dvoch rokov od zavedenia do tela pacienta, pričom telo človeka nezaznamenáva takmer žiadnu nežiadúcu reakciu na tento implantát,“ vysvetlil Haas.

Tínedžerovi samovstrebateľným materiálom spevnili zlomený druhý krčný stavec. Foto: FNsP Prešov

Biovstrebateľné implantáty sú nesporne jednou z najväčších inovácií v úrazovej chirurgii. Špecialisti prešovskej nemocnice sú otvorení novým možnostiam, preto sa rozhodli zaviesť túto metódu aj v Prešove.

„Z pohľadu operatéra ide stále o náročný medicínsky výkon, pri ktorom je potrebné mať dostatok praxe a skúseností, tu nerozhodujú pocity, ale medicínske postupy, zručnosť, presnosť a dodržanie takzvanej lege artis [podľa zákona, predpisu, zásady – pozn. red.]. Samozrejme, keďže išlo o prvé operácie svojho druhu, bola prítomná ešte väčšia zodpovednosť, presnosť a zo strany tímu to bola medicínska výzva,“ doplnila pre Štandard Martina Pavliková, PR manažérka FNsP Prešov.

Odborníci sa tiež vyjadrili, že rozhodnutie pristúpiť k tejto inovácii je obrovský prínos predovšetkým z hľadiska nižšej operačnej záťaže pacienta, najmä detského, ktorý nemusí absolvovať druhú operáciu na odstránenie materiálu ako pri kovových implantátoch, čo výrazne menej stresuje deti aj rodičov.

„Vďaka jedinej operácii sa dieťa aj rodič môžu rýchlejšie vrátiť do bežného života. Z medicínskeho hľadiska je aj menší výskyt infekcií a tiež menšie náklady na liečbu, keďže odpadá potreba druhej hospitalizácie či predoperačných vyšetrení. Pre operatérov to znamená možnosť skrátiť čakacie doby aj pre iné operácie pacientov, keďže budeme mať menej pacientov čakajúcich na odstránenie implantátov,“ zhodnotil unikátne operácie riaditeľ prešovskej nemocnice Juraj Smatana.

Podľa vyjadrenia nemocnice boli oba zákroky mimoriadne náročné a vyžadovali vysokú mieru precíznosti a odbornosti, čo len podčiarkuje schopnosti a profesionalitu prešovských chirurgov. Čo sa týka ceny, je to novinka, cenovo je teda implantát drahší, ale prínos pre pacienta je neporovnateľne väčší.

„Samozrejme, stále sa primárne budú využívať kovové klasické implantáty, ale v špecifických prípadoch budú vybraní pacienti aj na tieto inovačné zákroky. Určite je to do budúcna cesta k ďalšiemu rozvoju a rozšíreniu tejto formy medicínskej inovácie,“ dodala Pavliková. 

Tieto dve úspešné operácie predstavujú významný krok vpred pre úrazovú chirurgiu a prinášajú nové možnosti liečby zlomenín, ktoré môžu pacientom uľahčiť a skrátiť dobu rekonvalescencie a nemocniciam znížiť obsadenosť lôžok.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok