Mestský park v Prešove: Dialóg s občanmi priniesol prvé predstavy o jeho budúcej podobe

PREŠOV – Na území tretieho najväčšieho mesta na Slovensku sa v súčasnosti nachádza 43 parkov a 14 záhrad. Prešovčanom však už dlhé roky chýba akási zelená oáza pokoja uprostred centra. Po vyše 20 rokoch sa radnici podarilo znovu navrátiť bývalý Detský park na Masarykovej ulici do majetku mesta.         

5 Prešovčanom dlhé roky chýba mestský park s relaxačnou zónoou. Foto: PKO Prešov

V historickej časti mesta sa síce nachádzajú dva udržiavané parky Severný a Južný, no priestor na relax a podmienky na návštevu s deťmi či celou rodinou k dlhšiemu pobytu neponúkajú, sú totiž obkolesené mestským ruchom. Z jednej strany ich lemuje pešia zóna a z druhej prechádzajúca mestská doprava.

Pár krokov od Hlavnej ulice sa nachádza Záhrada umenia určená pre umenie a šport v centre Prešova. Každé dva roky sa tu koná Medzinárodné sochárske sympózium a sochárske diela zároveň tvoria súčasť trvalej expozície exteriérovej plastiky. Ide však prevažne o trávnatú plochu, ktorá nenahrádza predstavy obyvateľov o mestskom parku. Veľkej obľube návštevníkov sa teší aj Kolmanova záhrada, ktorá je však od centra vzdialená v pešej dostupnosti približne 25 minút.   

Park na Masarykovej chátral desiatky rokov. Foto: mesto Prešov

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.