Médiá: Nemci pre výbuch plynovodov Nord Stream vydali zatykač na občana Ukrajiny

V prípade poškodenia plynovodov Nord Stream v Baltskom mori spred takmer dvoch rokov vydali nemecké úrady zatykač na ukrajinského občana. V stredu o tom informovala trojica prestížnych nemeckých médií.

Úniky plynu z Nord Streamu. Foto: TASR/AP Úniky plynu z Nord Streamu. Foto: TASR/AP

Podozrivý Ukrajinec naposledy býval v Poľsku a v súčasnosti sa skrýva na neznámom mieste, informovali denník Süddeutsche Zeitung, týždenník Die Zeit a televízna stanica ARD.

Noviny Süddeutsche Zeitung opísali podozrivého Volodymyra Z. ako profesionálneho potápača, ktorý vraj má kvalifikáciu potrebnú na realizáciu tejto operácie. Muž, ktorý údajne so svojou manželkou viedol potápačskú školu vo Varšave, je vycvičený hlbokomorský potápač.

Zatýkací rozkaz údajne vydala Spolková generálna prokuratúra. Jej vyjadrenie sa zatiaľ nepodarilo získať a ako upozornil švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ), úrad sa k zatýkacím rozkazom zásadne nevyjadruje a vo všeobecnosti mediálne správy nekomentuje.

Podozrivých je viacero

Podľa troch nemeckých médií sú podozriví aj ďalší dvaja ukrajinskí štátni príslušníci. Na útokoch sa mohli podieľať ako potápači, ktorí na potrubie nastražili výbušné zariadenia. Tieto tvrdenia sú podľa médií založené na „informáciách od zahraničnej spravodajskej služby“.

Podľa Süddeutsche Zeitung mohli byť traja ľudia súčasťou päťčlennej posádky, ktorá sa v septembri 2022 vydala na more na palube lode Andromeda, ktorú už dávnejšie zaistili nemecké úrady. Pripomeňme, že na palube sa vtedy našli stopy výbušnín.

Nemeckí prokurátori sa podľa ARD obrátili s európskym zatykačom na poľské úrady. Z poľskej strany zatiaľ podľa ARD na nemeckú žiadosť o právnu pomoc neprišla žiadna odpoveď.

Ako už začiatkom tohto roka upozornil denník Wall Street Journal (WSJ), Varšava podľa európskych vyšetrovateľov odmietala pri medzinárodnom vyšetrovaní sabotáže spolupracovať a údajne navyše zamedzila prístup ku kľúčovým dôkazom.

Neskôr po prvotnom uverejnení tohto článku poľský spravodajská web TVN24.pl informoval o tom, že podozrivý muž sa už nenachádza na území Poľska. Stanica BBC s odvolaním sa na zdroj poľskej prokuratúry informovala, že keď poľská polícia dorazila do domu neďaleko Varšavy, kde podozrivý býval, muž tam nebol.

Podľa TVN24 podozrivý muž pred časom prekročil poľsko-ukrajinskú hranicu. Prokuratúra dostala túto informáciu od poľskej pohraničnej stráže, ktorej príslušníci pri kontrole Volodymyra Z. na hraničnom priechode nemali informáciu, že by bol naňho vydaný zatýkací rozkaz, ozrejmila hovorkyňa poľskej generálnej prokuratúry Anna Adamiaková.

Najväčší útok svojho druhu

Plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sa stali terčom útoku 26. septembra 2022. Výbuchy zaznamenané neďaleko dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori poškodili potrubia oboch plynovodov na štyroch miestach.

Ruský zemný plyn predtým prúdil do Nemecka cez Nord Stream 1. Nord Stream 2 ešte nebol v prevádzke z dôvodu ruskej vojny proti Ukrajine a následných politických sporov. Prípad začali vyšetrovať orgány viacerých krajín. Dánsko a Švédsko medzičasom konanie ukončili.

Výbuch na spomenutých zariadeniach je podľa NZZ dovedna najväčším útokom na zásobovanie energiou v histórii Nemecka.

Našla sa už nepríjemná odpoveď?

Denník Washington Post v minulosti poznamenal, že viacerí západní predstavitelia si odhalenie identity vinníka ani neprajú. Zdroj z európskej diplomacie pre denník uviedol, že na stretnutiach EÚ a NATO si vraj politici zvykli na to, že „o Nord Streame sa nehovorí“.

Tento diplomat, ako aj iní jeho kolegovia z ďalších krajín, pre WP priznali, že európski predstavitelia sa nechcú veľmi vŕtať vo veci, aby náhodou nenašli nepríjemnú odpoveď. Napríklad takú, ktorá by ako vinníka odhalila Ukrajinu alebo niektorého zo spojencov.

(tod/tasr)


Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok