Fico odvolal svojho poradcu Chmelára. Ten tvrdí, že pre kritiku Kuffu

Poradcovi predsedu vlády SR pre politické záležitosti Eduardovi Chmelárovi doručil rozhodnutie o jeho okamžitom odvolaní Erik Kaliňák. Informoval o tom sám Chmelár v príspevku, ktorý uverejnil na svojom facebookovom profile v stredu večer.

417543541_783834670455424_6575525219142077016_n Eduard Chmelár. Foto: Facebook

„Dôvod je jasný: moja kritika vyčíňania štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Štefan Kuffu,“ napísal Chmelár, ktorý zároveň pripomenul, že o jeho odvolaní z funkcie sa dozvedel akurát v deň svojich narodenín. Jeho meno už nefiguruje ani v oficiálnom zozname Ficových poradcov.

„V tejto chvíli ma mrzí jediná vec: že Robert Fico v sebe nepozbieral ani zvyšky štátnej kultúry, aby mi to oznámil sám, prípadne, aby mi umožnil vysvetliť môj postoj, ale vybavil to poštou a odkazom od mladého Kaliňáka,“ dodal.

Chmelár uvádza, že takýto vývoj čakal, lebo tlak z SNS na jeho odvolanie rástol už od konca minulého roka, keď sa tým zaoberala aj koaličná rada.

„Ponúkli mi nejaké „menej viditeľné miesto“. To som odmietol s tým, že Chmelárovi sa ešte nikomu nepodarilo zavrieť ústa a nepodarí sa to ani tejto koalícii. Zopakoval som, že mi je cťou pracovať pre štát a že som dúfal, že budem spolupracovať s premiérom na obnove mierovej politiky a demokratických mechanizmov, nie že budem riešiť hlúposti a márnomyseľné maniere papalášov ako vystrihnutých z Jesenského Demokratov, ktorí si myslia, že s funkciou dostali rozum a že sú niečo viac ako my ostatní,“ napísal.

Na jar vraj sám uvažoval o opustení funkcie, ale jeho rozhodnutie vtedy zmenil exprezident Ivan Gašparovič. Chmelárovi sa nepozdávalo, že Ficova vláda neprestala Ukrajine dodávať zbrane. „Bol som však rozčarovaný, keď vláda naliala 100 miliónov do zbrojárskych firiem a v tempe militarizmu už čoskoro nebolo rozdielu medzi Jarom Naďom a Robertom Kaliňákom,“ opisuje.

Za sklamanie označil aj fakt, že vláda odmietla časťou peňazí pôvodne určených pre Globsec podporiť iniciatívu Zjednotení za mier. „Robert Fico sa rozhodol venovať všetky peniaze Matici slovenskej bez toho, že by predložila konkrétny projekt, na čo ich použije,“ kritizuje Chmelár.

Za poslednú kvapku do kalicha trpezlivosti označil odignorovanie snáh o usporiadanie mierového samitu v Bratislave. Exporadca tvrdí, že o tomto kroku hovoril s veľvyslancami Ruska, Číny, Turecka a ďalších krajín, ktoré boli ochotné pomôcť. „Nebudem sa púšťať do vopred prehraných zápasov,“ napísal mu vraj premiér Fico.

Chmelár poznamenáva, že pre Ficov kabinet sa rozhodol pracovať, lebo veril v jeho mierové úmysly. „Dnes si to už nemyslím. Dnešná slovenská diplomacia ponúka mierumilovným ľuďom verbálne morfium, ale koná rovnako ako tá predošlá.“

Na záver dodáva, že nie je urazený a za túto skúsenosť je vďačný. „Zdieľam názor jedného vplyvného podnikateľa, ktorý mi napísal, že najhoršie na súčasnej situácii je, že pre túto krajinu a v tomto čase niet lepšieho premiéra ako je Robert Fico. To však nehovorí o jeho kvalitách, ale o biede opozície.“

(dak, est)