Scholz: Ukrajina s Nemeckom nekonzultovala plán o prieniku na ruské územie

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu na tlačovej konferencii po rokovaniach s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou v Kišiňove uviedol, že Nemecko pozorne sleduje vývoj situácie v ruskom pohraničí. Ukrajina vpád na ruské územie podľa Sholza s Nemeckom nekonzultovala. Kancelár ďalej vyjadril očakávanie, že táto vojenská operácia bude časovo a územne obmedzená.

Moldova_Germany648277066960 (2) Na snímke zľava nemecký kancelár Olaf Scholz a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas tlačovej konferencie v prezidentskom paláci v moldavskom Kišiňove 21. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Útok je podľa ukrajinských predstaviteľov dôkazom, že ich armáda stále dokáže uspieť v útočných operáciách a je schopná prekvapiť. Rusko prisľúbilo, že útok odrazí.

„Ukrajine pripravila svoju vojenskú operáciu v Kurskej oblasti veľmi tajne a bez spätnej väzby, čo určite vyplýva zo situácie,“ povedal Scholz a dodal, že ide o veľmi obmedzenú operáciu. Nemecký kancelár ďalej povedal, že Nemecko bude podľa jeho slov naďalej najväčším podporovateľom Ukrajiny v Európe, a to napriek špekuláciám o obmedzení podpory pre Kyjev.

Zdroj z nemeckého parlamentu v sobotu uviedol, že Nemecko plánuje znížiť svoju bilaterálnu pomoc Kyjevu na polovicu. Ďalší zdroj z prostredia ministerstva financií informoval, že Nemecko počíta s „vytvorením finančného nástroja v rámci skupiny krajín G7 a Európskej únie s využitím zmrazených ruských aktív“. Podľa hovorcu vlády Wolfganga Büchnera však vláda tieto tvrdenia odmieta.

Scholz v stredu uviedol, že plán G7 použiť na poskytnutie pôžičky výnosy zo zmrazených ruských aktív je „technicky náročný, ale politicky vyjasnený“ a Ukrajine by priniesol výrazné zvýšenie podpory.

„Spolu s 50 miliardami dolárov a prostriedkami poskytnutými na vnútroštátnej úrovni to bude viac, než koľko mala Ukrajina k dispozícii z hľadiska podpory doteraz,“ povedal Scholz. Nemecký kancelár zároveň zopakoval svoju podporu aj Moldavsku v súvislosti s tým, čo označil za ruské destabilizačné snahy.

(tasr, reuters)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac