Pavel označil Nord Stream za legitímny cieľ. Zacharovová ho prirovnala k teroristom

Český prezident Petr Pavel skonštatoval, že plynovody Nord Stream mohli byť pre Ukrajinu legitímnym cieľom. Týmto spôsobom sa vyjadril v rozhovore pre český spravodajský web Novinky, ktorého prepis zverejnili v stredu.

Petr Pavel, prezident, politik Petr Pavel. Foto: Profimedia.sk

„Keď sa vedie ozbrojený konflikt, tak sa vedie nielen proti vojenským cieľom, ale aj proti cieľom strategického charakteru. A produktovody sú strategickým cieľom. Ak bol útok zameraný na to, ako prerušiť dodávky plynu a ropy do Európy a spätne peňazí Rusku, potom by – a kondicionál hovorím schválne – to bol legitímny cieľ,“ povedal.

Česká hlava štátu zároveň dodala, že nedisponuje „usvedčujúcimi jasnými informáciami“ ukazujúcimi na Ukrajinu.

V odpovedi na to, či by podozrenia z účasti Ukrajiny na podkopávaní Nord Stream mohli poškodiť pomoc krajín NATO Kyjevu, Pavel povedal, že „nie je to o tom, či máme, alebo nemáme radi Ukrajinu, ale o tom, či chceme žiť vo svete, kde nemôže jedna krajina napadnúť druhú iba preto, že je väčšia a silnejšia, alebo či chceme žiť vo svete, kde bude platiť pravidlo väčšej palice…“

Pavel tiež zdôraznil, že Nord Stream nie je kritickým plynovodom, od ktorého by závisela energetická bezpečnosť Európy, hoci jeho zničenie vraj prinieslo určité komplikácie.

Podľa Zacharovovej hovorí ako terorista

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v reakcii na Telegrame vyhlásila, že český prezident Pavel je „šokujúci vyvrheľ“, ktorý hovorí ako „predstaviteľ teroristických buniek“. O jej stanovisku informovala ruská tlačová agentúra TASS.

„Keď som si tieto slová prečítala, pomyslela som si, že aj na takéhoto šokujúceho vyvrheľa je to príliš. Predtým s takými myšlienkami navyše prichádzali iba predstavitelia zakázaných medzinárodných teroristických buniek,“ napísala doslovne.

Zistenia Wall Street Journal

Správy o účasti Ukrajincov na výbuchoch na plynovodoch zverejnil naposledy minulý týždeň americký denník Wall Street Journal (WSJ), čím nadviazal na informácie trojice nemeckých médií, ktoré sa objavili krátko predtým.

Podľa súčasných zistení nemecká prokuratúra už vydala zatykač na a občana Ukrajiny Volodymyra Z., ktorý je vycvičený hlbokomorský potápač a v súčasnosti sa údajne nachádza na území Ukrajiny. Energetické tepny údajne zlikvidoval ako súčasť širšej partie pomocou prenajatej lode Andromeda a výbušniny známej ako HMX.

(tod)