Riaditelia SND zaslali ministerke otvorený list. Vravia o chaose a žiadajú vysvetlenia

Riaditelia činohry Slovenského národného divadla (SND), úseku ľudských zdrojov, komunikácie či obchodu žiadajú ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nom. SNS) o "bezodkladné usmernenie v otázke ďalšieho fungovania SND", keďže za viac ako dva týždne nebol vymenovaný nový generálny riaditeľ inštitúcie, ani nik dočasne poverený výkonom tejto funkcie. Poukázali tiež na neistotu, zmätok a chaos, ako aj ohrozený začiatok divadelnej sezóny.

22213november2023_Vlada_17998842 Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: Martin Baumann/TASR

V otvorenom liste, ktorý zverejnil denník SME, dovedna šesť riaditeľov SND poukazuje aj na fakt, že v mene SND žiadal dvakrát o usmernenie aj dnes už bývalý ekonomický riaditeľ divadla Matej Bošňák, ktorý sa pozície vzdal.

„Týmto si Vás dovoľujeme opakovane požiadať o usmernenie, koho aktuálne, z hľadiska organizačných, právnych a technických otázok môžeme považovať, v súlade s právnymi predpismi, za štatutárny orgán SND. Ďalej tiež bezodkladne žiadame aj o usmernenie, ako má SND postupovať pri podpisovaní písomností,“ píšu v liste a narážajú tým najmä na pracovnoprávne vzťahy či vyjadrenia na súdy.

Práve toto všetko spadalo do kompetencie generálneho riaditeľa, ktorým bol naposledy Matej Drlička, kým ho Šimkovičová neodvolala.

„V liste (oznámení) zo dňa 13. 08. 2024, ktorým ‚zneplatňujete‘ odvolanie Niny Polákovej, sme sa dozvedeli, že za zastupujúceho štatutára sa označujete Vy sama. Ministerstvo kultúry SR vystupuje voči SND ako zriaďovateľ, avšak nemáme vedomosť o existencii právneho predpisu, ktorý by ministerku kultúry SR oprávňoval automaticky vykonávať úkony štatutárneho orgánu SND v čase, kedy tento nie je menovaný alebo poverený,“ pripomenuli.

Zároveň sa dopytujú vysvetlenia, na základe čoho ministerka kultúry zneplatnila odvolanie šéfky baletu Niny Polákovej, najmä ak „konštatovanie neplatnosti úkonov majú v kompetencii výlučne súdy“.

(max)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac