Boj proti Šimkovičovej sa vedie pod dúhovou vlajkou

Drlička s Kusou možno sú rešpektovanými odborníkmi, no zároveň sú aj bojovníkmi v kultúrnej vojne, ktorí stoja na dúhovej strane barikády. Očakávať, že práve ministerka za SNS sa za nich postaví, by bolo naivné.

image_123650291 Ilustračná grafika. Autor: Vlado Palša

Keď odvolali Mateja Drličku z pozície riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) a Alexandru Kusú z pozície riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG), drvivej väčšine ľudí na Slovensku to bolo zrejme úplne jedno. No keďže Drlička a Kusá majú silné meno v umeleckých a hlavne progresívnych kruhoch, veci sa dostalo výraznej mediálnej pozornosti.

Z prvotných mediálnych výstupov sa pritom mohlo zdať, že Drlička aj Kusá sú v kultúrnej obci považovaní za rešpektovaných odborníkov a schopných riaditeľov a ich odvolanie je čisto účelové. Výstupy hercov boli emocionálne silné, rovnako ako mediálny tlak, ktorý človeka podprahovo nútil postaviť sa proti Šimkovičovej a vyjsť na protest do ulíc.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.