Rezort investícií vyhlásil výzvu na podporu cyklodopravy. Objem je 100 miliónov eur

Od eurofondovej výzvy na podporu cyklodopravy, ktorú vyhlásilo ministerstvo investícií, sa očakáva podpora a rozšírenie siete cyklodopravných trás. Najmä tých trás, ktorých cieľom bude odľahčenie dopravy. Ľudia by sa tak presunuli z motorových vozidiel či MHD na cyklochodníky.

dubnica cyklististika mesto V Dubnici n. V. je čoraz viac milovníkov dvojkolesových tátošov. Foto: Ľubomír Chochula

Okrem tzv. líniovej cyklistickej infraštruktúry je výzva určená aj na doplnkovú cyklistickú infraštruktúru. „Môžu to byť systémy zdieľaných bicyklov, e-bicyklov, e-kolobežiek, ale aj napríklad odstavné zariadenia pre bicykle,“ podotkol minister Richard Raši.

Celkový objem v rámci prvej časti výzvy predstavuje 84 miliónov eur, v budúcom roku bude výzva rozšírená na 100 miliónov.

Finančné prostriedky môžu byť použité nielen na výstavbu novej infraštruktúry, ale aj na rekonštrukciu či modernizáciu už existujúcej. Minister priblížil, že do výzvy sa môžu zapojiť mestá, mestské časti, združenia obcí alebo združenia právnických osôb s výlučnou účasťou obcí.

Takisto vyšší územný celok alebo rozpočtová či príspevková organizácia, ktorej zriaďovateľom je vyšší územný celok, mesto alebo obec. Rovnako môže ísť o mimovládne organizácie, občianske združenia, neziskové organizácie alebo nadácie. Predkladať bude možné projekty v hodnote viac ako 201-tisíc eur.

(tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok