Nórska princezná sa vydá za kontroverzného šamana

Nórsko čaká kráľovská svadba, ktorá vyvoláva značný záujem médií a verejnosti. Princezná Märtha Louise, jediná dcéra kráľa Haralda V., známa svojím záujmom o alternatívnu medicínu a duchovné praktiky, sa vydá za samozvaného šamana Durka Verretta.

GV7OFgHXIAA4hzz Durek Verrett a princezná Märtha Louise. Foto: X

Vzťah tejto dvojice sprevádzajú kontroverzie od jeho začiatku. Verrett, ktorého mnohí kritici označujú za „šarlatána“ a podvodníka, si svojimi nekonvenčnými názormi vyslúžil množstvo kritiky.

Durek Verrett sa síce stane členom nórskej kráľovskej rodiny, no nezíska titul a nebude reprezentovať kráľovský dvor. Ani princezná nebude viac oficiálnou predstaviteľkou kráľovskej rodiny. Kráľ Harald uviedol, že prijaté opatrenia majú za cieľ vytvoriť väčší odstup medzi aktivitami princeznej a kráľovskou rodinou, informuje nórsky server NRK.

Verrett, ktorý sa označuje za duchovného sprievodcu, vzbudil pozornosť svojimi tvrdeniami o liečení energiou a reinkarnácii. Kritici ho obviňujú zo šírenia dezinformácií a pseudovedy.

Jedným z kontroverzných výrokov Verretta bolo tvrdenie, že rakovina je dôsledkom „rozhodnutia“ človeka a že ľudia si môžu túto chorobu „vybrať“ na základe svojho duševného stavu. Tieto tvrdenia vyvolali ostrú kritiku odborníkov, ktorí ich označili za nebezpečné a zavádzajúce.

Princezná Märtha však svojho snúbenca bráni a zdôrazňuje, že alternatívna medicína a duchovné prístupy môžu doplniť konvenčné liečenie. Jej záujem o ezoteriku a alternatívne liečenie je už dlhodobo známy.

(mm)