Šéfovi Telegramu končí väzba, francúzske úrady rozhodujú o jeho stíhaní

Zakladateľovi Telegramu Pavlovi Durovovi v stredu večer končí väzba. Francúzske úrady teraz stoja pred rozhodnutím, či Durova prepustia na slobodu, alebo začnú jeho oficiálne stíhanie, čo by mohlo viesť k jeho dlhšiemu pobytu za mrežami.

Pavel Durov Zakladateľ platformy Telegram Pavel Durov. Foto: TASR/AP

Francúzske úrady kritizujú Durova za nedostatočnú spoluprácu so súdnymi orgánmi, najmä pokiaľ ide o informácie súvisiace s trestnými činmi, ktoré používatelia Telegramu plánujú a koordinujú prostredníctvom tejto platformy. Medzi zmieňované zločiny patrí pašovanie drog, šírenie detskej pornografie či vydieranie, informuje agentúra AFP.

V prípade, že sa prokuratúra rozhodne Durova stíhať, môže požiadať o predĺženie jeho väzby, o čom by mal súd rozhodnúť ešte v stredu večer. Počas prvej väzby sa vyšetrovateľom obvykle podarí získať od podozrivého potrebné informácie, no zatiaľ nie je jasné, či Durov s vyšetrovateľmi spolupracuje.

Zadržanie Durova vyvolalo množstvo medzinárodných reakcií. Telegram vo svojom vyhlásení uviedol, že platforma dodržiava únijné predpisy a tvrdí, že Durov sa nedopustil žiadneho nezákonného konania. Ruskí predstavitelia označujú zadržanie za politicky motivované, čo však francúzsky prezident Emmanuel Macron odmieta, zdôrazňujúc nezávislosť francúzskej justície.

(mm)