Úder blesku odstavil jadrovú elektráreň v Arménsku. Jerevan zostal bez elektriny

Po zásahu bleskom v Metsamore odpojilo od siete jedinú jadrovú elektráreň v Arménsku, následkom čoho zostali viaceré oblasti krajiny vrátane hlavného mesta bez dodávky elektrickej energie.

lightning-8393443_960_720 Ilustračná snímka. Blesk. Foto: Pixabay

Automatické bezpečnostné systémy stanice prepli reaktor do režimu bezpečného odstavenia. Personál v súčasnosti pracuje na opätovnom spustení elektrárne.

Jediný funkčný reaktor v Metsamore, ktorý vyrába približne 40 percent arménskej elektrickej energie, bol uvedený do prevádzky v roku 1980 a pôvodne mal byť vyradený ešte v roku 2017.

Bývalá vláda však predĺžila jeho prevádzku do roku 2026, a to aj napriek obavám Západu o bezpečnosť. Súčasná arménska vláda schválila ďalšie desaťročné predĺženie. Zaviazala sa, že do roku 2036 postaví v Metsamore nový reaktor.

(tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac