V Česku môžu sobášiť aj poslanci, využíva to najmä Babiš

Poslanci v susednej Českej republike môžu sobášič od januára.

Andrej Babiš zagratuloval Pavlovi k víazstvu v prezidentských vo¾bách Andrej Babiš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Autorkou zákona je poslankyňa Eliška Olšáková (STAN), ktorá má zatiaľ od poslaneckých kolegov pozitívne ohlasy. „Myslím, že je to využívané, ako sa predpokladalo. Že to budú ojedinelé prípady, žiadna masovka. Zo sociálnych sietí mi príde, že sobáši hlavne Andrej Babiš,“ hodnotí Olšáková.

Najviac párov zatiaľ od začiatku roka zosobášil skutočne šéf ANO, Andrej Babiš. „Zatiaľ päť párov naprieč Českom. Je to veľká pocta a baví ma to. Je pekné, keď človek môže hrať dôležitú úlohu pri tak radostnej udalosti ako je svadba. Preto sa vždy snažím si pre novomanželov pripraviť osobitejší prejav,“ povedal Babiš s tým, že ešte má naplánované ďalšie svadby.

V rebríčku hneď za šéfom ANO je poslankyňa Barbora Urbanová (STAN). „Sobášila som tento rok štyri páry a ešte štyri budem,“ uviedla poslankyňa.

Na Slovensku hodlá návrh, aby mohli poslanci NR SR sobášiť, predložiť SNS na septembrovej schôdzi parlamentu. „Cieľom je posilniť úlohu poslancov NR SR v spoločnosti a umožniť im byť prítomnými pri tých najdôležitejších momentoch v životoch našich občanov,“ uviedol šéf národniarov Andrej Danko.

(mep)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac