Danko chce, aby poslanci vykonávali sobáše. Oprášil návrh SaS, ktorý kedysi označil za výlev

Najmenšia koaličná strana chce, aby poslanci parlamentu mohli vykonávať sobáše. S podobnou iniciatívou prišla SaS už v roku 2019, koaliční poslanci vrátane šéfa národniarov Andreja Danka ju vtedy vysmiali. Predseda SNS v nej teraz vidí ozdravenie vzťahov s verejnosťou.

Oznámenie kandidatúry na prezidenta Slovenskej republiky Andrej Danko. Foto: Jakub Kotian/TASR

Legislatívny návrh novely zákona o rodine chce koaličná Slovenská národná strana predložiť na nadchádzajúcu septembrovú schôdzu parlamentu, informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

Andrej Danko je presvedčený, že táto zmena prinesie nový rozmer do oblasti civilných obradov na Slovensku. „Cieľom je posilniť úlohu poslancov NR SR v spoločnosti a umožniť im byť prítomnými pri tých najdôležitejších momentoch v životoch našich občanov,“ uviedol.

Podľa pripravovaného návrhu by poslanci mohli vykonávať sobáše pred ktorýmkoľvek matričným úradom na území Slovenska. Škopcová ozrejmila, že táto zmena má za cieľ nielen zvýšiť prestíž poslancov, ale aj priblížiť ich viac k bežným ľuďom.

V roku 2019 návrh SaS označil Andrej Danko za „výlev“

Podobnú novelu zákona o rodine však navrhovala už strana Sloboda a Solidarita v roku 2019. „Cieľom predloženého návrhu zákona je umožniť poslancom Národnej rady vykonať sobášny obrad rovnako, ako zákon túto možnosť priznáva starostom, primátorom aj poslancom obecných a mestských zastupiteľstiev,“ uviedla vtedy SaS v dôvodovej správe.

Iniciatíva sa stretla s humornými až opovrhujúcimi reakciami politikov Smeru či SNS, ako napísala Pravda. Medzi nimi vyčnieva najmä reakcia Danka, ktorý teraz za rovnaký nápad lobuje.

„Nechcem výlevy SaS veľmi komentovať. To, čo navrhujú, nemá žiadnu relevanciu. Nechcel by som, aby sa z politiky stala estráda. Celé mi to zas pripadá také liberálne,“ povedal vtedajší šéf parlamentu o sobášení pod palcom poslancov.

„Veď predsa poslanec je poslanec a manželstvo nie je o tom, aby sme sa hrali s tým, kto môže sobášiť. Keď môže sobášiť primátor, starosta alebo kňaz je iné, ale prečo z toho robiť takúto tému,“ doplnil svoju kritiku pred piatimi rokmi.

(tasr, min)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac