Kovačič zakladá nový spravodajský web, pridá sa aj Ghannam. Vyhlásili finančnú zbierku

Exmoderátor televízie Markíza Michal Kovačič ohlásil vznik portálu s názvom 360°. Tvrdí, že projekt vzniká preto, aby kritická, slobodná a vyvážená novinárčina mala stále miesto v slovenskej spoločnosti aj napriek snahám politikov obmedzovať ju.

9fe694b6-c7e6-47bd-98e2-af30d6800730 Barbora Šišoláková, Michal Kovačič a Adel Ghannam. Foto: Donio.sk

„Zo slovenských televízií sa začali vytrácať nielen moderátori politických debát, ale najmä kritické reportáže a investigatíva,“ píše sa v úvode stránky Donio, na ktorej je vyhlásená zbierka pre nový portál Michala Kovačiča.

Redakcia prinesie „každý deň kvalitnú kritickú žurnalistiku, nové zistenia a odhalenia, kontext zložitých káuz, rozhovory a reportáže“.

Projekt má za cieľ prinášať informácie naprieč celým politickým spektrom a z úplne každého uhla. „V polarizovanej spoločnosti nechceme potvrdzovať názory len jednej bubline. Tak ako v našej doterajšej práci budeme prinášať kritickú žurnalistiku z celého politického aj spoločenského spektra. Preto sa náš projekt volá 360°,“ píše sa na portáli.

Aj preto argumentujú potrebu finančnej zbierky. Práve vďaka nej má byť „kľúčový obsah dostupný pre všetkých“.

Ak sa im podarí vyzbierať 50-tisíc eur, médium chcú spustiť 17. novembra – od webu po prvú kameru. Prinášať budú videá, nie články. „Bude tam trebárs hodinová debata, možno nejaký duel, širšia debata, trojminútová reportáž z parlamentu. Pôjdeme sa tých, ktorí nebudú chcieť prísť, pýtať na tlačovky, aby odpovedali na otázky. Budeme robiť investigatívu, už sa dohadujem s mimovládkami, lebo sa toho veľa odkryje, ale bežní ľudia sa o tom nedozvedia, lebo to nikto neodprezentuje v zrozumiteľnej forme. A o to nám ide,“ ozrejmil Kovačič v diskusii Denníka N.

Pri sume 100-tisíc avizujú rozhovory a debaty nielen s politikmi, ale aj odborníkmi pravidelne, niekoľkokrát do týždňa.

Kovačič predpokladá, že na prvý rok fungovania bude 360° potrebovať pol milióna eur. Chce ich vyzbierať len od ľudí cez crowdfunding. Investorov zatiaľ neoslovoval, spolieha sa na to, že solventnejší podnikatelia prispejú na projekt sami od seba. „Keby išiel prispieť niekto s pochybnou povesťou, odmietneme to,“ prezradil moderátor.

Z peňazí rovnako budú platiť aj „kvalitný tím skúsených ľudí“. Nový projekt bude mať osemčlennú redakciu, zatiaľ sú však okrem Kovačiča známe len dve mená.

Tým prvým je bývalá redaktorka Reportérov RTVS Barbora Šišoláková. Tá tento týždeň na svojom profile na sociálnej sieti uviedla, že terajšiu STVR opúšťa. Ako dôvod označila „spochybňovanie jej práce a neprimerané zásahy do jej reportáží zo strany vedenia“. 

Druhým menom je exredaktor Markízy Adel Ghannam, ktorý svoj odchod z televízie oznámil v piatok večer na sociálnej sieti. Redaktori sú podľa neho pri „útokoch politickej moci stále osamotení“. Už vtedy avizoval, že z médií neodchádza. 

Zvyšní piati členovia 360° budú zabezpečovať technickú prevádzku projektu – napríklad strih či kameru.

V sobotu Kovačičovi uplynula výpovedná doba, v Markíze končí po 16 rokoch. Televízia pred letom predčasne ukončila vysielanie politickej diskusie Na telo po tom, čo Michal Kovačič predniesol príhovor týkajúci sa údajnej cenzúry v médiu i aktuálnej politickej situácie. Do relácie v tom čase odmietali chodiť viacerí koaliční politici. 

(est, max)