Šutaj Eštok: Šepká sa, že o osude Šimečku je už dávno rozhodnuté. Spomína sa meno Ivana Korčoka

Poslanci za Hlas budú mať na hlasovaní v Národnej rade pri niektorých legislatívnych návrhoch voľnú ruku. Deklaroval to líder strany Matúš Šutaj Eštok.

Zaèala sa mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Matúš Šutaj Eštok a Michal Šimečka. Foto: Martin Baumann/TASR

Koaličné poslanecké kluby nie sú podľa neho povinné zahlasovať za návrhy, ktoré zasahujú do rezortov v gescii iných strán a neboli prediskutované s kompetentnými ministrami. Uviedol to v reakcii na otázky k ich postupu pri hlasovaní v parlamente o návrhoch z dielne poslancov za SNS.

„Nie sme viazaní dodržiavaním koaličnej zmluvy pri návrhoch zákonov, ktoré zasahujú do našej kompetencie, do našich rezortov a neboli prediskutované s našimi ministrami,“ poznamenal po utorkovom zasadnutí predsedníctva Hlasu. Národniari predložili do parlamentu viaceré legislatívne návrhy, napríklad aj novelu školského zákona. Šutaj Eštok v tejto súvislosti poznamenal, že Andrej Danko koaličnú zmluvu určite ovláda.        

Šéf Hlasu skonštatoval, že ministerstvá majú dlhodobé stratégie. Poukázal na to, že SNS mala zámer obmedziť politické vstupy na pôde škôl. Téme sa podľa neho venujú aj na rezorte školstva. „My si uvedomujeme, že je problém, ak po školách chodia rôzni politickí aktivisti, či už z jednej alebo druhej strany, a chceme tomu zabrániť. Takže tam v tomto prípade stačilo iba zaklopať a dvere by boli otvorené,“ dodal.        

O predsedovi i podpredsedovi Národnej rady

Šutaj Eštok sa vyjadril aj k otázke nového šéfa parlamentu. Pripomenul, že tento post podľa koaličnej zmluvy patrí Hlasu. „Chceme pracovať pre ľudí, ctíme si koaličnú dohodu, nemáme záujem ju otvárať,“ podotkol.        

Zároveň si myslí, že schôdza Národnej rady k odvolávaniu Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu, ktorú chcú iniciovať poslanci za Smer a SNS, sa neuskutoční. Verí totiž, že Šimečka z postu odstúpi sám.

„Nové zistenia, o ktorých v utorok informoval predseda vlády, sú také vážne, že u predstaviteľov PS, ktorí tu prinášajú akúsi novú politickú kultúru a hlásia ju, je nezlučiteľné, aby po tomto všetkom Šimečka naďalej ostával na pozícii podpredsedu parlamentu,“ uzavrel.

Okamžite sa vzdajte, odkázal predseda Hlasu Šimečkovi

Zhruba v rovnakom čase sa Šutaj Eštok vyjadril aj na sociálnej sieti. Podľa jeho slov každý deň pribúdajú nové informácie o tom, ako si na Slovensku žila rodina Michala Šimečku z verejných zdrojov, keď bol europoslancom a neskôr aj poslancom Národnej rady.

„Milión eur, ktoré rodina získala pri vážnych podozreniach z viacnásobného porušenia zákona z verejných peňazí za štyri roky. To je správa, ktorá nie je zlúčiteľná s funkciou podpredsedu parlamentu, povedal šéf Hlasu.

V tejto súvislosti vyzval predsedu PS, aby sa vzhľadom k zverejneným správam okamžite vzdal funkcie vo vedení Národnej rady a sám sa tak vyhol hanbe, ktorej bude čeliť pri odhaľovaní ďalších nepríjemných informácií, ktoré aktuálne priniesol audit ministerstva spravodlivosti. Podľa auditu došlo k viacerým manipuláciám, súčasťou ktorých boli aj neziskovky spomínanej rodiny Šimečkovcov.

Šutaj Eštok si osobne želá, aby si opozícia dokázala vybrať na post podpredsedu Národnej rady osobnosť, ktorá vo verejnosti nevzbudzuje podozrenia z rodinkárstva, korupcie a klientelizmu a má ďaleko naviac než „samozvaný etalón slušnosti a spravodlivosti s menom Michal Šimečka“.

Koniec koncov, prízvukoval šéf Hlasu, veď sa čoraz viac po bratislavských kaviarňach šepká, že o osude Šimečku je už dávno rozhodnuté a spomína sa meno Ivana Korčoka.

(tasr, red., im)