Fico chce čo najskôr odvolať Šimečku. Vyzývam vás na duel, odkazuje mu šéf PS

Poslanci Národnej rady SR za strany Smer a SNS podajú 4. septembra návrh na odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu. V utorok to povedal premiér Robert Fico (Smer).

TV debate ahead of Slovak parliamentary elections Robert Fico a Michal Šimečka. Foto: Profimedia.sk

Návrh za skupinu poslancov predkladá podpredseda Národnej rady Tibor Gašpar (Smer) s tým, že šéf zákonodarného orgánu má následne sedem dní na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej sa má hlasovať tajne. Postoj Hlasu nechcel šéf kabinetu komentovať.

Dôvodom majú byť podľa Fica machinácie v oblasti prideľovania dotácií v oblasti ľudských práv v prospech rodiny Michala Šimečku, ktoré mal odhaliť audit ministerstva spravodlivosti.

Stopnutá dotačná výzva za 769-tisíc eur

Premiér Fico na tlačovke pripomenul, že ministerstvo spravodlivosti vo februári zrušilo výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 v objeme 769 500 eur. Rezort mal podozrenia z manipulácie pri výbere úspešných žiadateľov o dotácie na podporu ľudských práv.

Išlo o 37 žiadostí, ktoré podľa premiéra postúpili do ďalšieho kola napriek tomu, že nespĺňali zákonné kritériá. Medzi nimi bola aj žiadosť Nadácie Milana Šimečku. „Bol aj horší prípad manipulácie, keď riaditeľ odboru sám sebe pridelil hodnotenie konkrétneho projektu, ktorý bol predtým pridelený iným osobám,“ povedal premiér s tým, že hodnotiteľ vyhovel občianskemu združeniu matky predsedu PS.

Fico ešte koncom augusta poukázal na to, že niektoré nadácie, ktoré získali peniaze od štátu, sú napojené na Šimečkových rodinných príslušníkov, ako je strýko, mama či partnerka.

Nadácie podľa neho môžu pokračovať v činnosti, ale nie z prostriedkov štátu. Šimečka reagoval, že ide o chabý útok na opozíciu vedený cez jeho rodinu, ktorá vo verejnom priestore pôsobí desaťročia. Označil to za zastierací manéver a pomstu za opozičnú prácu.

Nadácia žiada výsledky auditu

Nadácia Milana Šimečku žiada rezort spravodlivosti, aby ju oboznámil s výsledkami auditu dotačného mechanizmu v oblasti ľudských práv, najmä s konkrétnymi dôkazmi pochybení. Nadácia tvrdí, že si nie je vedomá žiadnych svojich pochybení v procese prideľovania dotácií. Agentúru TASR o tom informovala riaditeľka nadácie Veronika Fishbone Vlčková.  

„Ak pochybilo ministerstvo spravodlivosti, ako sa má uvádzať v audite, sme za to, aby sa toto prípadné pochybenie vyšetrilo. A ak sa potvrdí, očakávame, že ministerstvo vyvodí zodpovednosť,“ uviedla nadácia.

Šimečkovi chýba „starý Fico“

Predseda PS Šimečka v najnovšej reakcii vyhlásil, že premiér len útočil na jeho rodinu a na neho samotného.

Fico na tlačovke okrem iného spomenul, že mu chýbajú starí politici ako Mikuláš Dzurinda či Ivan Mikloš. Predsedovi PS, ako sám povedal, zase chýba „starý Robert Fico“. „Dnes je z neho už len slabý odvar z toho, čo býval…Takúto slabotu, ako dnes predviedol predseda vlády, som nevidel,“ vyhlásil Šimečka s tým, že Fica prirovnal k unavenému rozprávkarovi na dôchodku.

Fico podľa šéfa PS útokmi na jeho samotného i jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico spomína, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil Šimečka do politiky.

Šéfa Smeru vyzval, nech vyšetrí činnosť bývalých ministrov a aj niekdajšieho ministra kultúry Mareka Maďariča, ktorý „sa chválil“ tvorbou Šimečkovej partnerky.

„Naša krajina čelí obrovským problémom, a on sa namiesto toho na niekoľkej tlačovej konferencii venuje dotáciám, tanečným súborom, to je šialené,“ povedal predseda PS na tlačovej konferencii. Fico podľa neho namiesto toho, aby riešil bezpečnosť detí či protesty policajtov, zvoláva tlačové konferencie, kde útočí na jeho rodinu a venuje sa mimovládnym organizáciám. Poukázal na príklad, keď školy čelili bombovej hrozbe a polícia a tajná služba s tým nevedeli nič urobiť, hoci sa to dalo predvídať. Označil to za zúfalé predstavenie zatrpknutého človeka.

Výzva na duel

„Obtierate si tu ústa o moju rodinu, ale nikdy ste sa mi nepostavili v diskusii jeden na jedného. Opakovane ste z nich zutekali, rušili ich na poslednú chvíľu. Poďme si to vydiskutovať naživo. Vyzývam vás na duel,“ uviedol Michal Šimečka.

Šéf PS a podpredseda Národnej rady poukázal na to, že premiér Fico je pri moci zhruba 4 500 dní a za ten čas „mohol zo Slovenska spraviť druhé Švajčiarsko“. „On však nedokázal dostavať ani len jednu diaľnicu do Košíc,“ napísal Michal Šimečka.

V koalícii je otázny postoj Hlasu, jeho predseda má však jasno

Odvolanie Šimečku je zatiaľ otvorené, pretože je nejasný postoj koaličného Hlasu. V tajnom hlasovaní v parlamente by tak nemusel návrh Smeru a SNS prejsť.

„Môžem hovoriť len za Smer a SNS,“ povedal premiér. Koalícia podľa neho neodvoláva Šimečku pre politické názory, ale preto, že zlyhal. „My sa nehráme na to, že sme lepší ako oni,“ odkázal Šimečkovi Fico.

Viac svetla do tejto debaty priniesol v podvečer predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok, ktorý vyzval predsedu PS Šimečku, aby sa vzhľadom k zverejneným správam okamžite vzdal funkcie vo vedení Národnej rady a sám sa tak vyhol hanbe, ktorej bude čeliť pri odhaľovaní ďalších nepríjemných informácií, ktoré aktuálne priniesol audit ministerstva spravodlivosti. Podľa auditu došlo k viacerým manipuláciám, súčasťou ktorých boli aj neziskovky rodiny Šimečkovcov.

Parlament stále nemá svojho predsedu po odchode Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca. Záujem o miesto šéfa má líder SNS Andrej Danko. Podľa koaličnej dohody však tento post patrí Hlasu, ktorý už oznámil, že do funkcie šéfa parlamentu má kandidovať Richard Raši.

Predseda Smeru Fico sa k tejto téme nechcel v utorok vyjadrovať. Povedal, že by znovu musel opakovať svoj názor, ktorý už povedal. „Toto je vec dohody medzi SNS a stranou Hlas. Toto nie je bod, ktorý by som považoval za najpodstatnejší, pokiaľ ide o fungovanie vládnej koalície,“ priblížil Fico.

(gko, su, tasr)


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok