U. S. Steel zostane naďalej americkou spoločnosťou, ubezpečuje Nippon Steel

Nippon Steel sa snaží o zmiernenie odporu voči navrhovaného prevzatiu jej amerického konkurenta. Japonská oceliarska spoločnosť ponúkla za U. S. Steel ešte v decembri minulého roka sumu vo výške 14,9 miliardy dolárov.

GIotYOQbcAE5vQg Oceliarne U. S. Steel. Foto: Investingport/X

To však vyvolalo odmietavé reakcie v USA a americké ministerstvo spravodlivosti začalo kontrakt skúmať. Nippon Steel, ktorý pôvodne plánoval dokončiť transakciu už v septembri, následne termín posunul na koniec tohto roka.

Proti prevzatiu americkej firmy Japoncami v USA protestujú odbory a vplyvní politici vrátane úradujúceho prezidenta Joea Bidena, viceprezidentky a kandidátky demokratov do novembrových prezidentských volieb Kamaly Harrisovej, ako aj republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie.

U. S. Steel „zostane americkou spoločnosťou vo vlastníctve Nippon Steel North America“ a bude mať sídlo v Pittsburghu v Pensylvánii, uviedol Nippon Steel vo vyhlásení. Američania budú podľa spoločnosti tvoriť väčšinu predstavenstva firmy a ďalší členovia vrcholového manažmentu budú tiež občania USA.

Dohoda „posilní U. S. Steel a jej domáce výrobné kapacity, prinesie do Spojených štátov špičkové technológie a v konečnom dôsledku zvýši odolnosť americkej priemyselnej základne a dodávateľského reťazca a zlepší ich postavenie v boji proti tlaku zo strany štátom podporovaných čínskych konkurentov,“ dodala spoločnosť.

(tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok