Hygienici udelili organizátorovi výstavy ľudských tiel v Bratislave pokutu 30-tisíc eur

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava uložil organizátorovi výstavy ľudských tiel Body Worlds v Bratislave pokutu za porušenie zákona o pohrebníctve.

Impression aus der Anatomie-Ausstellung KÖRPERWELTEN & Der Zyklus des Lebens von Wissenschaftler Dr. Gunther von Hagens Výstava Body Worlds. Foto: Profimedia.sk

Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytla hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová. „Odvolanie organizátora expozície voči rozhodnutiu o uložení pokuty odvolací orgán – Úrad verejného zdravotníctva SR – zamietol a rozhodnutie tunajšieho úradu potvrdil. Na základe vyššie uvedeného nadobudlo rozhodnutie tunajšieho úradu právoplatnosť,“ priblížila.

Organizátor podľa jej slov doteraz pokutu neuhradil. „Z toho dôvodu tunajší úrad vyzval organizátora prehliadky na uhradenie predmetnej pokuty,“ dodala Nosálová.

„Pevne verím, že táto výstava viac nebude mať miesto v žiadnej civilizovanej spoločnosti. Na Slovensku bola už viackrát a zakaždým som sa i ja osobne ozvala, že je v rozpore s hodnotami, ku ktorým sa hlásime aj v našej Ústave SR,“ hovorí europoslankyňa Miriam Lexmann s dôvetkom, že máme vzdelávať seba i deti spôsobom, ktorý ľudskú dôstojnosť chráni a nie oslabuje.

Kritizoval ju aj detský ombudsman

Výstava plastinovaných ľudských tiel Body Worlds sa v bratislavskom obchodnom centre Nivy konala od októbra 2023 do januára 2024.

Viaceré organizácie ako Fórum života a aj hnutie KDH ju kritizovali, pretože bola podľa nich v rozpore s etickým i právnym poriadkom, a žiadali kompetentných o riešenie situácie. Výstavu považoval za nevhodnú aj komisár pre deti Jozef Mikloško.

Organizátori v reakcii na kritiku uviedli, že expozícia bola plne dôstojná, etická, vzdelávacia, verejne prospešná a legálna. Hoci úrady skonštatovali počas jej trvania jej protiprávnosť, nikto ju nezrušil. 

Novodobý Frankenstein

Autorom Body Worlds je Günther von Hagens, nemecký lekár, podnikateľ a performer poľského pôvodu, ktorý je taktiež vynálezcom plastinácie. To je technika, pomocou ktorej sa z tela vysaje všetka tekutina a tuk a jemné tkanivá sa naplnia odolným plastickým materiálom. Telá tak pôsobia ako „živé sochy.“

Hagens dlhodobo čelí obvineniam, že telá, ktoré vystavuje získal nelegálnym spôsobom. Podľa jeho kritikov má ísť o popravených politických väzňov z čínskych koncentračných táborov, prípadne pacientov z ruských psychiatrických nemocníc či bezdomovcov zo Sibíri.

Lekár kvôli svojim výstavám a ďalším aktivitám dostal prezývku Novodobý Frankenstein, alebo Doktor smrť.

(tasr, est)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok