Výstava mŕtvych tiel je nezákonná, potvrdil Regionálny úrad verejného zdravotníctva

SR Body the Exhibition mŕtve telá výstava otvorenie BAX Foto: TASR/Jakub Kotian

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v piatok potvrdil, že výstava mŕtvych tiel s názvom Body Worlds, ktorá sa koná v obchodnom centre Nivy je nezákonná. Organizátorovi hrozí pokuta vo výške 20 až 50-tisíc eur.

Výstava mŕtvych tiel s názvom Body Worlds, ktorá sa koná od piatka 13. októbra v bratislavskom obchodnom centre Nivy je nezákonná. Konštatovali to hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Štandard o tom informoval Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku.

V oznámení RÚVZ, ktoré nám Daniška poskytol sa píše, že výstava porušuje zákon o pohrebníctve, konkrétne paragrafy tri a štyri spomínaného zákona.

„Na základe vyššie uvedených skutočností tunajší úrad začal voči organizátorovi výstavy Body Worlds- Concert Europe Kft., Maďarsko, správne konanie vo veci uloženia pokuty,“ píše sa v oznámení.

Pripomeňme, že za porušenie zákona o pohrebníctve môže RÚVZ vyrubiť pokutu vo výške 20 až 50-tisíc eur.

„Rozhodnutie RÚVZ potvrdilo správnosť našej právnej analýzy, ktorá konštatovala porušenie viacerých ustanovení zákona o pohrebníctve,“ uviedol na margo rozhodnutia Daniška.

„Teraz je na čase, aby spoločnosti Nivy a Ticketportal podnikli príslušné právne kroky a ukončili spoluprácu na tejto nelegálnej aktivite,“ pokračoval právnik, ktorý o rozhodnutí RÚVZ upovedomil aj spomínané spoločnosti.

Zároveň ich v mene všetkých signatárov Verejnej výzvy na skončenie neetickej výstavy mŕtvych ľudí a ich dôstojné pochovanie vyzval, aby bez zbytočného odkladu podnikli kroky k zastaveniu tejto nelegálnej činnosti.

Na morbídnosť takejto výstavy nedávno poukázal aj košický arcibiskup Cyril Vasiľ, ktorý vo svojej kázni pripomenul, že zneucťovanie mŕtvol bolo vždy znakom barbarstva. Voči výstave sa vymedzilo aj Fórum života či politické strany Kresťanská únia a KDH.

Dodajme, že podľa našich informácii vo veci vedie konanie aj okresná prokuratúra v Bratislave.

Novodobý Frankenstein

Autorom výstavy Body Worlds je Günther von Hagens, nemecký lekár, podnikateľ a performer poľského pôvodu, ktorý je taktiež vynálezcom plastinácie. To je technika, pomocou ktorej sa z tela vysaje všetka tekutina a tuk a jemné tkanivá sa naplnia odolným plastickým materiálom. Telá tak pôsobia ako „živé sochy.“

Hagens dlhodobo čelí obvineniam, že telá, ktoré vystavuje získal nelegálnym spôsobom. Podľa jeho kritikov má ísť o popravených politických väzňov z čínskych koncentračných táborov, prípadne pacientov z ruských psychiatrických nemocníc či bezdomovcov zo Sibíri.

Lekár kvôli svojim výstavám a ďalším aktivitám dostal prezývku Novodobý Frankenstein, alebo Doktor smrť.

Nie edukovať, ale šokovať

V roku 2017, keď sa na Slovensku konala podobná výstava s názvom Body the Exhibition, viacerí bioetici a patológovia zo Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a lekári zo Slovenskej lekárskej komory (SLK) upozornili na to, že mŕtve telá možno využívať iba na medicínske účely.

„Ide o bezohľadnú komerčnú aktivitu, čiže o získavanie nečistého finančného prospechu využitím, respektíve zneužitím, mŕtveho ľudského tela či jeho častí,“ napísali SLK a Ústav zdravotníckej etiky SZU vo svojich stanoviskách. SLK aj SZU vtedy zhodne odmietli argumentáciu, podľa ktorej ide o vzdelávaciu a vedeckú exhibíciu a označili ju za čisto komerčnú záležitosť. Účelom výstavy podľa nich nebolo edukovať, ale šokovať.

Nivy problém nevideli

Z dôvodu, že podobné výstavy porušujú zásady lekárskej etiky a nerešpektujú dôstojnosť človeka sa v roku 2019 taktiež menil zákon o pohrebníctve. Práve na túto novelizáciu sa odvolávali odporcovia výstavy Body Worlds.

Aj preto sme sa ešte pred začatím výstavy pýtali spoločnosti Nivy, kde sa výstava koná, na možné porušenie zákona. Vtedy nám odpísali, že organizátor výstavy ich ubezpečil, že výkon činnosti, na ktorý si priestory prenajal, je v súlade s príslušnými právnymi predpismi. „Vedenie centra Nivy považuje výstavu za edukačnú aktivitu s prínosom nielen pre študentov medicíny, ale aj pre všetkých ľudí so záujmom o ľudské telo,“ písalo sa v ich niekdajšom stanovisku. Spoločnosť HB Reavis, ktorá je vlastníkom obchodného centra Nivy vtedy na naše otázky neodpovedala.

Spoločnosť Nivy sme o vyjadrenie požiadali aj tentoraz, rovnako ako aj RÚVZ, ktorý sme požiadali o zaslanie ďalších informácii. Správu budeme aktualizovať.


Ďalšie články