Údajnú „ruskú špionážnu“ veľrybu zastrelili, tvrdia nórski ochranári

Organizácie na ochranu zvierat Noe a One Whale podali sťažnosť nórskej polícii. Chcú, aby začala trestné vyšetrovanie.

Exclusif - Prix Special - L'histoire extraordinaire d'une amitié pas ordinaire entre un pêcheur finlandais Joar Hensen et un Béluga, Hvaldimir , ancien animal espion de l'armée russe Bieluha Hvaldimir. Foto: Profimedia.sk

Bieluha dostala prezývku Hvaldimir, čo je slovná hračka z nórskeho slova pre veľrybu, hval, a krstného mena ruského prezidenta Vladimira Putina. Prvýkrát sa objavila pri pobreží na severe Nórska v roku 2019.

V sobotu ju našli mŕtvu v zátoke na juhozápadnom pobreží Nórska. Pozostatky v pondelok previezli do miestnej pobočky Nórskeho veterinárneho inštitútu na pitvu. Výsledná správa sa očakáva „do troch týždňov“, uviedol hovorca inštitútu.

Ochranári však už tvrdia, že poznajú presnú príčinu úmrtia. „Po celom tele mala viacero strelných rán,“ povedala pre agentúru AFP Regina Crosby Haugová, šéfka organizácie One Whale, ktorá uviedla, že si v pondelok prezrela Hvaldimirovo telo.

„Zranenia na veľrybe sú alarmujúce a sú takého charakteru, že nemožno vylúčiť trestný čin – je to šokujúce,“ povedala riaditeľka organizácie Noah Siri Martinsenová.

Tretia organizácia Marine Mind, ktorá tiež sledovala pohyb veľryby, uviedla, že v sobotu našla Hvaldimirovo telo plávajúce vo vode. „Nebolo nič, čo by bezprostredne odhalilo príčinu smrti,“ povedal riaditeľ Sebastian Strand agentúre AFP. „Videli sme stopy, ale je príliš skoro na to, aby sme mohli povedať, čo to bolo.“

Vek Hvaldimira odborníci odhadli na 15 až 20 rokov. Bol teda pomerne mladý, keďže bieluha sa môže dožiť 40 až 60 rokov.

Keď sa prvýkrát objavil pri nórskom pobreží, mal na sebe zvláštny tesný postroj, ktorý sa zdal byť prispôsobený pre kameru alebo zbraň, čo vyvolalo u nórskych odborníkov domnienku, že zviera prešlo v susednom Rusku špeciálnym výcvikom. Vo vnútri postroja, ktorý z veľryby sňali, sa navyše našiel nápis „Zariadenie Petrohradu“.

Veľryba bola aj zjavne zvyknutá na prítomnosť ľudí, čo len posilnilo špekulácie, že bola vycvičená pre špionáž, a zrejme ušla z výbehu. Moskva sa však k týmto dohadom nikdy oficiálne nevyjadrila.

(tasr, est, guardian)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok