Slabší rast zamestnanosti v USA vyvoláva obavy

Ministerstvo práce USA skonštatovalo, že v auguste zamestnávatelia vytvorili 142-tisíc pracovných miest, čo je o 18-tisíc menej, ako predpokladali. Oproti odhadom bol nižší aj prírastok pracovných miest v predchádzajúcich dvoch mesiacoch.

Foto: ilustračné/ www.gettyimages.com Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images

Prírastky pracovných miest v auguste boli síce nižšie ako odhady, ale vyššie ako v júli, keď spomalenie rastu vyvolalo obavy a spôsobilo niekoľkodňové otrasy na akciovom trhu, píše BBC.

Minulý mesiac najviac zamestnávali stavebné a zdravotnícke firmy, zatiaľ čo výrobcovia a maloobchodníci sa zbavovali pracovných miest. Miera nezamestnanosti však opäť klesla, a to na 4,2 percenta z júlových 4,3 percenta.

„Málokedy sa vyskytne také rozhodujúce alebo zlomové číslo – dnešná správa o zamestnanosti, žiaľ, úplne nevyrieši diskusiu o recesií,“ povedala Seema Shahová, hlavná globálna strategička spoločnosti Principal Asset Management.

Uviedla, že údaje v správe boli zmiešané, ale obsahovali dostatok znepokojujúcich znakov na to, aby Americká centrálna banka urobila väčšie zníženie sadzieb.

„Celkovo pri utlmených inflačných tlakoch nie je dôvod, aby sa centrálna banka nepostavila na stranu opatrnosti a neznížila sadzby skôr,“ povedala.

(mja)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac