Britský exminister obrany vyzýva nástupcu, aby povolil použitie Storm Shadow na Rusko

„Vieme, že mnohé útoky sa uskutočňujú zo samotného Ruska,“ argumentuje bývalý minister Grant Shapps v stĺpčeku týždenníka Sunday Times.

306893872_663152915170656_585166592544736161_n Grant Shapps. Foto: Facebook/Grant Shapps

Bývalý konzervatívny minister obrany Spojeného kráľovstva vyzýva labouristickú vládu, aby zrušila obmedzenie použitia britských rakiet dlhého dosahu ukrajinskou armádou na ruské územie.

V reakcii na nedávne ruské letecké útoky na ukrajinské mestá vrátane útokov s použitím navádzaných bômb „musíme teraz urýchlene schváliť použitie našich zbraní dlhého doletu do Ruska,“ napísal Shapps.

„Vieme, že mnohé útoky sa uskutočňujú zo samotného Ruska. A napriek tomu, s výnimkou nášho povolenia útočiť raketami Spojeného kráľovstva na Krym, sme zostali opatrní, pokiaľ ide o povolenie našim ukrajinským spojencom zamerať sa na zdroj týchto útokov,“ zdôraznil.

Shapps poznamenal, že chýbajúce povolenie pre Ukrajinu použiť rakety britskej výroby „tam, kde by boli najúčinnejšie“, podkopáva dôveryhodnosť Londýna ako spojenca Kyjeva.

„Je načase prestať žiadať od statočných obyvateľov [Ukrajiny a] prezidenta Zelenského, aby bojovali s jednou rukou zviazanou za chrbtom. Namiesto toho musí Spojené kráľovstvo vysloviť Putinovi priame varovanie,“ vyhlásil.

„Ak budete naďalej vraždiť mužov, ženy a deti pomocou kĺzavých bômb vypúšťaných z Ruska, potom budeme viesť zvyšok sveta k tomu, aby povolil likvidáciu vašich odpaľovacích zariadení našimi raketami dlhého doletu bez ohľadu na to, kde sa náhodou nachádzajú – dokonca aj vo vnútri Ruska,“ varoval exminister.

Počas svojho vládneho funkčného obdobia Grant Shapps trval na platnosti spomínaných obmedzení.

(sab)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac