Fico: Je nezmysel, že by SIS mala systém Pegasus na sledovanie mobilov

Spravodajská služba, ministerstvo vnútra a ďalší podľa premiéra Roberta Fica už pracujú na právnej úprave, ktorá zabráni tomu, aby sa dal na Slovensku obstarať podobný systém. Uviedol to na tlačovej konferencii po zasadaní predsedníctva strany.

fsaasfas Predseda vlády SR Robert Fico (Smer). Foto: Ján Krošlák/TASR

„Jasne sme vám povedali, že to je nezmysel. Žiadny Pegasus, naopak, v prípade tohto ‚červíka‘ musíme prijať legislatívu, ktorá mu zabráni, pretože to by bol naozaj zásah do súkromia, keby takýto systém bol,“ povedal premiér.

„To je naozaj zásah do súkromia, keby takýto systém bol.“

Osobitný kontrolný výbor Národnej rady na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) by mal na budúci týždeň rokovať o aktuálnych bezpečnostných témach. Zvolanie mimoriadneho zasadnutia avizoval šéf výboru Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Snažili sme sa aj s opozičnými kolegami doplniť program rokovania o aktuálne témy, ktoré rezonujú v spoločnosti. A to sú bombové útoky na školách či údajné zakúpenie informačného systému Pegasus. Ja som chcel vedieť aktuálne veci týkajúce sa bezpečnostných previerok niektorých príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry,“ skonštatoval Mikulec. 

(mas)