V Smere sa dohodli na odvolaní Šimečku. Na ťahu je Hlas

Predsedníctvo strany Smer-SD odporúča svojim poslancom strany, aby v prípade hlasovania súhlasili s odvolaním Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Robert Fico a Michal Šimečka. Foto: TASR.

Po zasadnutí strany o tom informoval jej predseda Robert Fico. Premiér odhalil niekoľko tém, ktorým sa venovali. Prezradil, že na stole boli aj personálne otázky vnútri štruktúr.

Čo sa týka už niekoľko týždňov diskutovanej témy odvolania šéfa Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z funkcie, predseda vlády naznačil, že návrh na jeho odvolanie bol podaný poslancami Smeru a SNS, aktuálne je podľa neho na rade Hlas.

„Či bude pán Šimečka odvolaný alebo nebude, je plne v rukách politickej strany Hlas. SNS a Smer sú pripravené urobiť všetko preto, aby tento človek nezastával takúto významnú funkciu, pretože to, čo sa udialo v minulosti, ale aj pred niekoľkými týždňami potvrdzuje, že hrubo zneužíval demokratické inštitúcie a inštitúty na presadzovanie finančných záujmov vlastnej rodiny,“ skonštatoval Fico.

Šéf PS podľa neho zneužíva protesty proti ministrom, ktorí vedú rezorty kultúry či spravodlivosti, čo sú rezorty, v ktorých Šimečkova rodina „stráca finančné zázemie“. Členovia jeho rodiny podľa premiéra preukázateľné žili len z toho, že si vypýtali peniaze a pravdepodobne si z toho vyplácali mzdy. Dodal, že s predsedom strany Hlas bude hovoriť o ďalšom postupe.

Štátny sviatok môže byť pracovný

V súvislosti s konsolidáciou verejných financií predseda vlády pripustil aj zníženie počtu dní pracovného pokoja, ktoré sú zároveň sviatkami. Pripustil aj možné zmeny DPH či spoplatnenie transakcií, ktoré sa týkajú právnických osôb.

Plánovaný cieľ pokiaľ ide o deficit je číslo 4,74 percenta. „To je číslo, kam sa potrebujeme dostať,“ priblížil s tým, že suma sa pohybuje od 1,5 do 2,6 miliardy eur. „To je suma, ktorú budeme musieť ušetriť a nájsť nejaké opatrenia, musíme veľmi citlivo uvažovať, aby sme sa nedotkli sociálneho štandardu, ktorý už bol dosiahnutý,“ doplnil.

Pripomenul, že ide podľa neho o dedičstvo po predchádzajúcej vláde.

Nijaké lietadlá nezaútočia

Premiér sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k aktuálnej situácii týkajúcej sa bombových hrozieb na štátne inštitúcie, cirkev i školy. Na porade má Fico v pláne o tejto téme hovoriť s poslancami, okresnými predstaviteľmi i funkcionármi štátu.

„Buď máme dočinenia s nejakým idiotom, alebo niekto skúma a chce vidieť, ako zareagujeme. Že či štát je pripravený na takéto výzvy zareagovať,“ povedal premiér s tým, že si nevie predstaviť každý deň posielať stovky detí domov a prehľadávať školy i kostoly od rána do večera, pretože sa „niekto na náš úkor zabáva“.

V súvislosti s niektorými medializovanými informáciami ako únos a útok lietadiel na strategické budovy predseda vlády vyzval na zastavenie šírenia týchto správ. „Dnes sa sústreďujeme na dve veci: nájsť zdroj, odkiaľ tieto informácie pochádzajú, pretože veľmi ťažko sa identifikuje a pokiaľ ide o fyzickú osobu, tak ju chytiť, obviniť a potrestať. A po druhé: (…) jasne rozhodnúť, aká je miera rizika,“ uzavrel premiér.

(mas)