Milan Vetrák: Exprezidentka prehrala na súde s Igorom Matovičom

Záležitosť sa týka referendového kvóra. Na základe rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) je v súlade s Ústavou, ak platia v bratislavskej a košickej samospráve iné pravidlá pre referendum ako pre iné mestá.

Milan Vetrák. Foto: FB/Milan Vetrák Milan Vetrák. Foto: FB/Milan Vetrák

Milan Vetrák (Slovensko) sa na sociálnej sieti vyjadril, že exprezidentka Zuzana Čaputová prehrala na súde s Igorom Matovičom.

Zmenu podmienok platnosti miestneho referenda v Bratislave a Košiciach parlament schválil v máji minulého roka. Bývalá prezidentka podľa poslanca zákon podpísala, neskôr ho však napadla na ústavnom súde, ktorý tento podnet posúdil ako neopodstatnený. „Priama demokracia totiž nemôže byť protiústavná, je integrálnou súčasťou demokracie a právneho štátu,“ píše Vetrák.

Dodáva, že minulý rok po dohode s Úniou miest Slovenska (ÚMS) sa hnutiu podarilo presadiť úpravu kvóra pre účasť na referende v Bratislave a Košiciach tak, že referendum bude platné vtedy, ak sa ho zúčastní aspoň taký počet oprávnených voličov, aký sa zúčastnil komunálnych volieb, ktoré predchádzali vyhláseniu referenda.

„Čaputová namietala, že je protiústavné, ak budú mať Bratislavčania a Košičania iné kvórum pre účasť v referende ako Prešovčania, Trnavčania alebo Žilinčania,“ napísal a dodal, že takáto argumentácia neobstojí, pretože „ak by zákonodarca chcel mať rovnaké pravidlá pre referendum pre všetky obce a mestá na Slovensku, upravil by ich v jednom zákone (napr. v zákone o obecnom zriadení) a neupravil by ich rozdielne v zákone o Bratislave pre Bratislavu, v zákone o Košiciach pre Košice a v zákone o obecnom zriadení pre všetky ostatné mestá a obce na Slovensku“.

„Práve preto, že sa zmena zákona z dielne hnutia Slovensko týkala len osobitných zákonov pre Bratislavu a Košice, ktoré mali referendum upravené aj doteraz inak ako ju mali ostatné mestá a obce na Slovensku, nemohla byť táto úprava posúdená ako protiústavná,“ uzatvára.

(mas)