Zmena podmienok pre referendum v Bratislave a Košiciach nie je protiústavná, rozhodol Ústavný súd

Zmena podmienok platnosti miestneho referenda v Bratislave a Košiciach, ktorú parlament schválil v máji minulého roka, je v súlade s ústavou. Vyplýva to z rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS), ktorý nevyhovel návrhu bývalej prezidentky Zuzany Čaputovej.

ustavny-sud-clanokW Ústavný súd Slovenskej republiky. Foto: TASR

Tá napadla zmeny v zákonoch o hlavnom meste SR Bratislave a meste Košice. ÚS rozhodol na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna. Podľa príslušných ustanovení je pre platnosť miestneho referenda v Bratislave a Košiciach postačujúce, ak sa na ňom zúčastní rovnaký počet oprávnených voličov, ako sa zúčastnil na predchádzajúcich voľbách do mestského či miestneho zastupiteľstva. Podmienky v iných obciach pritom ostali bez zmeny.

Bývalá hlava štátu napadla novelizačný predpis s tým, že porušuje rovnosť volebného práva vo vzťahu k obyvateľom Bratislavy a Košíc, keďže ich hlasom v referende je priznávaná iná váha, ako hlasom obyvateľov iných obcí.

Cieľom zmien malo byť podľa predkladateľov posilnenie volebného práva občanov v samospráve tým, že sa uľahčí a zefektívni mestské a miestne referendum. K úprave pritom došlo v rámci novelizácie viacerých zákonov súvisiacich s novou stavebnou legislatívou, voči čomu prezidentka taktiež namietala.

(tasr)