Blinken: Irán dodal Rusku balistické rakety a Moskva ich v najbližších dňoch použije

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken varoval, že spolupráca medzi Moskvou a Teheránom ohrozuje širšiu európsku bezpečnosť.

V Prahe pokraèuje neformálne stretnutie šéfov diplomacií krajín NATO Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí David Lammy a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v utorok zhodli na potrebe riešenia vplyvu Iránu na Blízkom východe a na Ukrajine.

„Rusko teraz dostalo zásielky s týmito balistickými raketami a pravdepodobne ich v priebehu niekoľkých týždňov použije na Ukrajine, proti Ukrajine,“ povedal Blinken s odvolaním sa na spravodajské informácie, ktoré podľa neho boli poskytnuté spojencom a partnerom USA na celom svete.

Dodávka iránskych rakiet umožňuje Rusku použiť väčšiu časť svojho arzenálu na ciele, ktoré sú ďalej od frontovej línie na Ukrajine, povedal Blinken. Dodal, že sankcie voči Teheránu oznámi ešte v priebehu utorka.

Obaja politici tento týždeň spoločne navštívia Kyjev. „(Sme) úplne zajedno v tom, že je potrebné riešiť škodlivé aktivity Iránu v regióne a mimo neho,“ povedal Lammy novinárom. Cieľom návštevy je opätovne potvrdiť ich podporu Kyjeva. „Sme najbližšími spojencami, takže som veľmi rád, že pocestujeme spoločne, demonštrujúc náš záväzok voči Ukrajine,“ povedal Lammy. Zároveň zdôraznil, že ide o prvú takúto spoločnú cestu tohto druhu za viac ako desaťročie.      

(tasr, mas)