Biely dom nepotvrdil správy, že Irán dodal Rusku balistické rakety

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) zverejnil informácie, že Irán dodal Rusku balistické rakety krátkeho doletu s odvolaním sa na anonymných amerických aj európskych predstaviteľov. Kremeľ v pondelok tieto informácie nepoprel.

John Kirby Hovorca Pentagónu John Kirby. Foto: TASR/AP

Spojené štáty však podľa hovorcu Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho túto informáciu nemôžu potvrdiť. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

„Videli sme túto správu, ale tento typ informácie nie je vždy pravdivý. Irán je naším významným partnerom, rozvíjame naše obchodné a hospodárske vzťahy, rozvíjame našu spoluprácu a dialóg vo všetkých možných oblastiach vrátane tých najcitlivejších,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Vzťahy Teheránu a Moskvy sú užšie od februára 2022, keď Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu. Irán dodáva ruskej armáde aj drony Šáhid, tvrdia viaceré zdroje vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí obvinenia z dodávok rakiet Rusku odmietlo. „Dôrazne odmietame tvrdenia o úlohe Iránu vo vývoze zbraní jednej strane vojnového konfliktu,“ vyhlásil hovorca rezortu iránskej diplomacie Násir Kanaání počas týždennej tlačovej konferencie.

(tasr)