Tisíce ľudí v Austrálii protestovali proti vojenskej výstave v Melbourne

Počas rozsiahlych protivojnových demonštrácií v centre austrálskeho mesta Melbourne došlo k zrážkam medzi tisíckami protestujúcich a políciou.

Australia_Protest701017 Polícia v stredu 11. septembra 2024 v centre austrálskeho Melbourne pri strete s protivojnovými demonštrantmi pred zrazom vojenských zbraní. Foto: TASR/AP

 Austrália nasadila približne 1 800 policajtov do kongresového centra v Melbourne, kde sa od stredy do piatku koná medzinárodná výstava pozemných ozbrojených síl.

Svedkovia uviedli, že protestujúci hádzali kamene, hnoj či paradajky na policajné kone i policajtov. Jeden z príslušníkov zásahových zložiek údajne udrel protestujúceho jazdeckým bičom.

Cesty boli v meste uzavreté a rannú dopravu narušili protestujúci vedení skupinami Študenti za Palestínu a Prerušte vojnu. Organizátori dúfali, že sa na demonštráciách zúčastní až 25-tisíc ľudí, píše AP.

„Protestujeme, aby sme sa postavili za všetkých, ktorých zabili zbrane vystavené na výstave,“ uviedla vo vyhlásení spoluzakladateľka organizácie Študenti za Palestínu.

Predseda austrálskej vlády Anthony Albanese vyzval protestujúcich, aby prejavili rešpekt voči polícii. „Ľudia majú právo pokojne protestovať, no svoj nesúhlas nevyjadríte hádzaním predmetov na políciu,“ zdôraznil pre televíziu Seven Network. „Je to ich práca a polícia by mala mať vždy rešpekt,“ dodal Albanese.

Na výstave organizovanej Nadáciou AMDA, ktorá sa koná každé dva roky, sa stretávajú predstavitelia zbrojárskeho priemyslu z Austrálie, Spojených štátov, Ázie a Európy.

(tasr, ap)