Cena poštovného sa pravdepodobne na budúci rok zvýši

Zvýšiť by sa zrejme mali najviac využívané produkty ako listy prvej a druhej triedy do 50 gramov, pričom nárast má byť viac ako 15 percent.

Slovenská pošta Slovenská pošta. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb pripravuje návrh opatrenia, ktorým sa upravia ceny univerzálnych poštových služieb a poštového platobného styku. Nová cenová úprava by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2025. Návrh opatrenia reflektuje na žiadosť Slovenskej pošty, ktorá je poskytovateľom univerzálnej služby.

Slovenská pošta predložila návrh zvýšenia cien s predpokladaným ročným nárastom 16,64 percenta, odôvodňujúc ho pokračujúcim poklesom dopytu po službách a zvyšujúcimi sa nákladmi. V roku 2023 zaznamenali až 16-percentný pokles podaja balíkových služieb a 19-percentný pokles podaja poistených listov. Pokles dopytu sa očakáva aj v nasledujúcich rokoch.

Medzi navrhované úpravy patrí zvýšenie cien najčastejšie využívaných produktov ako je list 1. triedy do 50 gramov z 1,50 eura na 1,70 eura a list 2. triedy do 50 gramov z jedného eura na 1,20 eura. Slovenská pošta plánuje zrušiť hmotnostné pásma do sto gramov a do tisíc gramov a prehodnotiť tarify v súlade s očakávanými nákladmi spojených s poskytovaním služieb.

Verejnosť má možnosť zasielať podnety a návrhy do 16. septembra. Úrad pri cenovej regulácii prihliada na ekonomicky oprávnené náklady a primeraný zisk poskytovateľa univerzálnej služby, aby zabezpečil úroveň služieb v primeranej kvalite a cene.

(sita)