Ministri: Záplavy hrozia na západe, v povodí Moravy. Ak sa vyleje, problém má celé Záhorie

Nadchádzajúce ničivé zrážky najviac ohrozujú západné Slovensko, konkrétne oblasti povodia rieky Morava na Záhorí a niektoré oblasti v blízkosti Dunaja. Najkritickejšia situácia nastane v sobotu večer a potrvá aj v nedeľu ráno.

Zasadnutie krízového štábu Zľava policajný prezident Ľubomír Solák, minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS). Foto: Jakub Kotian/TASR

Ak prietok dosiahne 1 500 metrov kubických za sekundu, vyleje sa Morava, uviedol na tlačovej besede po zasadaní krízového štábu v Malackách šéf envirorezortu Tomáš Taraba s dôvetkom, že preto vyhlásili režim druhého stupňa povodňovej aktivity. Na mieste sa už zhromažďuje potrebná technika.

Varoval, že Morava má 80 kilometrov dlhý breh, pri ktorom sa nedajú spraviť hromadné hrádze. Ak sa začnú vylievať toky už na českej Morave, povodňová situácia na Slovensku bude priaznivejšia.

Taraba preto prisľúbil rezortnému náprotivku u našich západných susedov pomoc, ak to bude v našich silách. Ochrániť nás môžu aj Alpy, v ktorých sa časť vody zachytí v snehových zrážkach.

V piatok o 10:00 chce Taraba zvolať povodňový štáb, na ktorom by sa zúčastnila aj ministerka zdravotníctva, minister dopravy či šéf Štátnych hmotných rezerv.

Envirorezort zároveň v čo najkratšom čase vytipuje lokality a miesta, kde sa preventívne nastavia mobilné hrádze v dĺžkach päť a šesť kilometrov. Geológovia zároveň budú určovať, ktoré lokality majú najväčšie riziko podmočenia a zosuvu svahov.

(est, tasr)