Ako sa pripraviť na záplavy

Základom prevencie je vytvoriť si zásoby potravín, balenej vody a liekov na niekoľko dní, keďže zaplavené cesty môžu spôsobiť obmedzený prístup k zásobovaniu.

Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu, voda zaplavila èas Kyneku Povodne v Nitre. Ilustračná snímka. Foto: TASR/ Henrich Mišovič

Upozorňuje na to občianske združenie Severe Weather Slovakia s tým, že treba sledovať predpoveď počasia a predpokladaný úhrn zrážok z oficiálnych zdrojov.

„To znamená čerpať info od SHMÚ. Aktuálne vieme, že najväčšie úhrny budú pravdepodobne na západnom a severozápadnom Slovensku,“ uvádza občianske združenie na sociálnej sieti.

Ďalej sa odporúča presunúť elektrické spotrebiče na vyvýšené miesta alebo na vyššie poschodie, aby sa predišlo ich poškodeniu. To platí aj pre zariadenia umiestnené vonku, napríklad na dvore.

Ak majú obyvatelia vedomosť o potenciálnom zatopení obývaných priestorov v ich lokalite, je podľa odborníkov vhodné pripraviť si vrecia s pieskom na zabránenie vniknutia vody. Preventívne treba skontrolovať aj stav strechy – či nie je poškodená alebo či nie sú posunuté strešné krytiny, ktoré by mohli umožniť prienik vody do domu.

Občianske združenie odporúča tiež uložiť dôležité dokumenty do nepremokavých vriec, aby sa predišlo ich poškodeniu počas povodne, komunikovať so staršími susedmi a zistiť, či nepotrebujú pomoc alebo informácie o aktuálnej situácii.

Po povodni je podľa informácií potrebné skontrolovať elektrické spotrebiče, či sa k nim dostala voda. Ak áno, neodporúča sa zapínať ich. Treba ich najprv dôkladne vysušiť a opätovne zapnúť až po konzultácii s elektrikárom.

V prípade zaplavenia dvora alebo prístupových ciest združenie odporúča tieto plochy vyčistiť, pretože nánosy môžu obsahovať baktérie alebo predstavovať nebezpečenstvo pre pohyb. Ak došlo k zaplaveniu interiérov, je podľa združenia dôležité miestnosti dobre vyvetrať a vysušiť, aby sa predišlo vzniku plesní a s nimi spojených zdravotných rizík.

(let)


Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac