USA a Británia by mali povoliť použitie západných zbraní proti Rusku po zasadnutí OSN

Šéfdiplomati počas návštevy Kyjeva nevylúčili, že opakovaným žiadostiam prezidenta Volodymyra Zelenského vyhovejú, mali by však o tom rokovať prezident USA Joe Biden a britský premiér Keir Starmer, ktorí sa stretnú na Valnom zhromaždení OSN.

Antony Blinken na návšteve Ve¾kej Británie Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vpravo) a britský minister zahraničných vecí David Lammy kráčajú na tlačovú konferenciu v Londýne v pondelok 10. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí USA Antony Blinken a Spojeného kráľovstva David Lammy v stredu naznačili, že Washington a Londýn sú otvorené žiadostiam Ukrajiny o použitie zbraní dlhého dosahu na útoky na územie Ruskej federácie, a to napriek predtým vysloveným obavám z eskalácie vojny.

Súvisí to so snahou niektorých spojencov Ukrajiny umožniť susedným členom NATO zostreľovať ruské rakety a drony v ukrajinskom vzdušnom priestore predtým, ako vstúpia do ich vlastného vzdušného priestoru, uviedli ľudia oboznámení s rozhovormi pre agentúru Bloomberg.

USA doteraz odmietali použitie ich zbraní na zásahy cieľov hlbšie v Rusku, Biely dom a Londýn však v posledných dňoch zmenili tón, keď obvinili Irán z dodávok balistických rakiet Moskve. Tento krok bol „významnou a nebezpečnou eskaláciou“, povedal Lammy na tlačovej konferencii v Kyjeve.

„Prenesiem túto diskusiu späť do Washingtonu, aby som informoval prezidenta o tom, čo som počul,“ povedal na tom istom brífingu Blinken.

„Prispôsobili sme sa a upravili svoje kroky podľa toho, ako sa menili potreby, ako sa menilo bojisko, a nepochybujem, že v tom budeme pokračovať.“

Cieľom spoločnej návštevy Blinkena a Lammyho bolo vypočuť si Zelenského plán úderov hlbšie na ruské územie a prediskutovať jeho dlhodobejšiu stratégiu do budúceho roka. Ministri tiež chceli získať lepší prehľad o tom, na čo sa chce Kyjev zamerať a prečo.

Ukrajinský prezident svojich partnerov ubezpečil, že sa v prípade povolenia bude sústrediť „výlučne“ na vojenské ciele.

Svoju požiadavku, ktorú opakovane smeruje na štáty dodávajúce vojenské technológie, plánuje zopakovať aj na Valnom zhromaždení, povedal ďalší z anonymných účastníkov stretnutia.

Dôvody na povolenie však nevidí Blinkenov kolega z administratívy USA, minister obrany Lloyd Austin. Na zasadnutí Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na nemeckej základni Ramstein – kde rokovali o dodávkach iránskych rakiet Fath-360 – ubezpečil, že žiadna zbraň, ktorú by Rusko nadobudlo, by „nezmenila hru“.

(sab)


Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac