Oprávnené znepokojenie súdnej rady pri ohýbaní faktov zo strany Európskej komisie

Kritika Súdnej rady SR voči záverom Európskej komisie sa ukazuje ako viac než opodstatnená, nakoľko Komisia vo svojej správe nedokázala pracovať ani len so základnými faktami či dátami a ignorovala stanoviská odborníkov.

Vo¾ba novej predsedníèky Súdnej rady SR Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. Foto: Pavol Zachar/TASR

Európska komisia vo svojej správe o právnom štáte na Slovensku za rok 2024 vyčítala štátu viacero bodov, ktoré boli predmetom širokých diskusií. Tie sa týkali najmä toho, ako Komisia pristupovala k vytváraniu správy, aké zdroje zohľadňovala, či naopak, aké stanoviská vôbec nebrala do úvahy.

Správa hovorí o obavách pri účinnom boji s korupciou a pri ochrane finančných záujmov EÚ, vyzdvihuje súdnu mapu a zároveň kritizuje zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry či odvolávanie členov Súdnej rady SR. Zrušenie špeciálnej prokuratúry je v súčasnosti predmetom neoverených tvrdení agentúry Bloomberg o tom, že Slovenská republika pre to príde o eurofondy. Európska komisia však tieto správy poprela.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.