Sme otvorení rokovaniam, odmietame však hrozby a nátlak, tvrdí Irán

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí uviedol, že Teherán je otvorený pre diplomatické riešenie sporov, odmieta však "hrozby a nátlak", citovali v sobotu tamojšie štátne médiá.

GWx6EiLXoAAp2TU Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. Foto: X

K vyhláseniu Arákčího došlo krátko po tom, čo Spojené štáty a tri európske mocnosti uvalili na Irán ďalšie sankcie vrátane oblasti leteckého sektora krajiny.        

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell v piatok uviedol, že Únia zvažuje voči Teheránu ďalšie sankcie v reakcii na správy, že Irán zásobil Rusko vo vojne proti Ukrajine balistickými raketami.        

„Irán so silou pokračuje svojou vlastnou cestou, hoci my sme boli vždy otvorení rozhovorom o riešení sporov… Dialóg by však mal byť založený na vzájomnom rešpekte, nie na hrozbách a nátlaku,“ povedal Arákčí podľa oficiálnej iránskej agentúry IRNA.        

Šéf iránskej diplomacie v stredu uviedol, že Teherán nedodal Rusku žiadne balistické rakety a sankcie voči Iránu zo strany Spojených štátov a troch európskych mocností – Nemecka, Británie a Francúzska – nevyriešia žiadne problémov, ktoré medzi sebou majú, pripomína Reuters.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac