V ČR evakuovali už viac ako 10-tisíc ľudí, povedal šéf tamojších hasičov

Generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček v súvislosti s povodňami tiež informoval, že museli už niekoľko ľudí zachraňovať.

Hasiči počas záplav v ČR - Foto: Facebook/ČT24 Hasiči počas záplav v ČR - Foto: Facebook/ČT24

„Je nutné vnímať rozdiel medzi evakuáciou a záchranou,“ upozornil Vlček. „Evakuácia je proces, keď je človek potencionálne ohrozený nejakým nebezpečenstvom, zatiaľ čo záchrana je proces, v ktorom mu nebezpečenstvo hrozí bezprostredne.“ Dodal, že záchranné zložky sa mnohokrát musia vracať na miesta, kde ľudia preventívnu evakuáciu odmietli a teraz ich musia zachraňovať.

Šéf hasičov taktiež uviedol, že hasičské zložky sú pripravené poskytnúť prostriedky na zaistenie núdzového ubytovania. Ich cieľom je v spolupráci s krajmi poskytnúť núdzové prístrešky až pre 30-tisíc osôb. „Samozrejme sme schopní toto číslo operatívne navyšovať,“ dodal.

Minister vnútra Vít Rakušan v televízii Nova uviedol, že hasiči v zaplavených oblastiach zachránili viac ako 215 ľudí a evakuovali viac ako 3-tisíc osôb. Cez sto ľudí podľa ministra evakuáciu odmietlo.

Rakušan ľudí v zasiahnutých oblastiach vyzval na evakuáciu, keďže následné záchranné práce pre ľudí, ktorí ju odmietli, sú náročné a zbytočne zaťažujú záchranárov. „Chcem všetkých veľmi poprosiť o súčinnosť, aby k takýmto situáciám nedochádzalo. Ľudia samých seba, ako aj záchranárov, vystavujú nepríjemným situáciám.“ Podobnú výzvu ľuďom predtým obyvateľom adresoval aj premiér Petr Fiala.

(tasr)