Eduard Burda: Ak zmažeme vnútroštátne právo uniformizmom EÚ, stratíme svoje korene

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského to uviedol v utorok na vedeckej konferencii Bratislavské právnické fórum 2024.

Dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda. Foto: Matúš Zajac/Štandard

Burda súčasnú situáciu so zjednocovaním noriem označil za pesimistickú, čo je v kontraste s optimizmom, ktorý podľa neho panoval po vstupe do Európskej únie pred dvadsiatimi rokmi, kedy bolo cieľom zjednodušenie života občanom a podnikateľom.

V dnešnej dobe podľa neho Brusel dokonca vyžadujú presnú transpozíciu smerníc, dokonca na úrovni doslovného prekladu, čo vraj vôbec nebolo ich pôvodným účelom.

„Treba nastaviť zrkadlo Únii a jej snahám, a je vhodné mnohé veci reformovať, práve z dôvodu príliš silnej unifikácie práva, ktorá vyvoláva silnú protireakciu,“ povedal dekan.

Ako pozitívny príklad Burda vyzdvihol Spojené štáty americké, ktoré taktiež nemajú unifikované právo, čím si jednotlivé štáty zachovávajú svoj charakter.

V slovenskej metropole sa konferencia uskutočňuje od utorka do štvrtka na pôde Právnickej fakulty Univerzity Komenského, pričom ide o jej jubilejný desiaty ročník. Ústrednou témou plenárneho zasadnutia je vplyv európskeho práva na národné právne poriadky.