Psychologička: V poradni máme ženy, ktoré sa s umelým potratom nezmierili aj 30 rokov

Psychologička z poradne Alexis Zuzana Straková v rozhovore pre Štandard rozpráva o rozhodnutí žien medzi životom a smrťou svojho počatého dieťaťa. Podľa odborníčky môžu postpotratovým syndrómom trpieť aj muži a partneri.

Psychologička Zuzana Straková z Poradne Alexis. Foto: archív Zuzany Strakovej Psychologička Zuzana Straková z Poradne Alexis. Foto: archív Zuzany Strakovej

Venujete sa ženám, ktoré sú nečakane tehotné alebo prežili umelý či spontánny potrat. Keď v spoločnosti počujete právo na potrat alebo pojem ženské práva, čo vám napadne?

To, že sa neberie dostatočný ohľad na právo dieťaťa na život. Hoci sa často zdôrazňuje právo ženy rozhodnúť o svojom tele, zriedkakedy sa spomína právo dieťaťa na narodenie. Žena má možnosť robiť si čo chce, ale nie všetko, čo môžeme, nám osoží. Každé rozhodnutie má svoje dôsledky a práve s týmito následkami sa stretávame v našej poradni. Mnohé ženy nás oslovujú, pretože nečakali, že potrat tak výrazne ovplyvní ich život.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.