S akými obmedzeniami rátať počas nedeľňajšieho pochodu za život v Košiciach?

Aj tento rok očakávajú organizátori pro-life podujatia účasť niekoľko desiatok tisíc návštevníkov. Doprava bude obmedzená na viacerých uliciach, vrátane Námestia Maratónu mieru, ktorým prejde pochod v popoludňajších hodinách.

košická Alžbetina ulica úèastníci Z akcie Národný pochod za život Košice 2013 z Alžbetinej ulice v Košiciach 22.septembra 2013. Na tomto pochode sa zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí. Foto: TASR/Roman Hanc

Národný pochod za život sa uskutoční už túto nedeľu (22.sepembra) v Košiciach. Jeho cieľom je presadiť ochranu života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť.

Z bezpečnostných dôvodov organizátori neodporúčajú prísť na verejné zhromaždenie bicyklom, kolobežkou, či skateboardom. Neodporúčajú prinášať prostriedky na osobnú obranu ako sú slzné spreje, paralizéry, nože, ostré predmety, či iné zbrane. Neodporúča sa ani vstup s domácimi zvieratami. Na podujatí sú zakázané transparenty a iná reklama politických strán a hnutí.

Pripravené sú štyri záchytné parkoviská

Pre organizované autobusy sú pripravené štyri záchytné parkoviská. Parkovanie osobných áut je počas nedele bez poplatku. Organizátori dali do pozornosti aj parkovanie pri obchodných centrách Cassovia a Optima a pri Košickej futbalovej aréne, odkiaľ pravidelne premáva MHD do centra mesta.

Podrobnosti k doprave možno nájsť na stránke pochodzazivot.sk/pre-ucastnikov.

Počas dňa bude obmedzená premávka na ulici Moyzesova, ktorá bude slúžiť ako výstupná a nástupná zóna pre organizované autobusy. Označenie autobusov je povinné, dá sa stiahnuť z oficiálnej stránky pochodu.

Doprava bude obmedzená aj na uliciach Šrobárova, Kuzmányho, Hviezdoslavova a Námestie Maratónu mieru, ktorými prejde pochod v čase od 14:30 do 16:30.

Viac ako šesťsto dobrovoľníkov

Hlavný program začne v nedeľu 13:30 na Hlavnej ulici. Vystúpi na ňom 24 rečníkov, okrem iných komisár pre deti Jozef Mikloško, predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa Juraj Šúst, košický arcibiskup Mons. Bernard Bober, organizátor poľských pochodov za život a rodinu Marcin Perlowski a iní hostia z domova i zahraničia.

Osobitne zarezonuje téma uzdravenia po potrate, ktorú priblíži Daniela Obšajsníková z projektu Ráchelina vinica, Martin Hudáček, autor svetoznámeho súsošia Pomník nenarodeným deťom i matka s osobným svedectvom po umelom potrate.

S organizáciou vypomôže vyše šesťsto dobrovoľníkov. Do akcie sa zapojí aj viac ako päťdesiat hasičov a viacero hasičských áut. Na podujatí sa vo väčšom počte zúčastňujú rodiny s deťmi, v nedeľu dopoludnia budú pre deti pripravené skákacie hrady a iné atrakcie. S programom a organizáciou vypomôžu aj dva skautské oddiely.

„My v Košiciach sa tešíme na prichádzajúcich účastníkov. Spolu so stovkami dobrovoľníkov chceme všetkým dopriať skúsenosť krásneho spoločenstva. Sme za život a to sa nedá inak ako v láske. V nedeľu máme príležitosť to povedať aj ukázať. Sme hrdí, že Košice sa premenia na hlavné mesto kultúry života,“ hovorí Dušan Škurla, hlavný koordinátor Národného pochodu.

Pochod a omše možno sledovať aj online

Pre ľudí, ktorí sa nemôžu na podujatí zúčastniť osobne, sú pripravené živé prenosy televízie LUX, a to hlavný program v nedeľu od 13:30, ako aj sobotný predprogram od 17:00.

Nedeľnú svätú omšu celebrovanú otcom arcibiskupom Bernardom Boberom o 10:00 v Dóme sv. Alžbety bude prenášať STVR a TV LUX. Rádio Lumen bude prenášať svätú omšu celebrovanú otcom biskupom Petrom Beňom o 11:00 v kostole Sv. Rodiny Košice – Furča.

Celkovo bude sväté omše v nedeľu dopoludnia slúžiť v košických chrámoch sedemnásť biskupov a dvaja biskupskí vikári (zástupcovia).

Organizátori pozývali ľudí na pochod už počas letných podujatí a zhromaždení, na ktorých rozdali asi šesťdesiattisíc letákov. Distribuovali tiež deväťtisíc plagátov a umiestnili stovku billboardov na východnom Slovensku.

Prvý Národný pochod za život sa konal v Košiciach v roku 2013, nasledovali pochody v Bratislave v rokoch 2015 a 2019. Národný pochod za život sa tak po jedenástich rokoch vracia opäť do Košíc.

(let)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac