Získali navyše sto miliónov len za jeden deň. Daň z bankových prevodov bude ešte vyššia

V utorok komunikovaných zhruba 600 miliónov nakoniec nebolo dosť. Vláda v stredu rozhodla o tom, že v súvislosti s platobným stykom vytiahne z niektorých vreciek ešte viac.

Kontrolný deò predsedu vlády SR Roberta Fica na MF SR Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) prichádza na kontrolný deň na Ministerstve financií SR, vpravo ho víta minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) v Bratislave 8. apríla 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Na konkrétne kroky tohto kabinetu, ako skrotiť neutešenú situáciu v súvislosti s verejnými financiami, sme čakali mimoriadne dlho. Občas sa vynorili čiastkové informácie, avšak mnohí vládni predstavitelia na ne nereagovali takmer vôbec. A ak, tak tvrdili, že ide o bludy. Teraz sa ukázalo, že na tom nakoniec bolo veľa pravdy. Minimálne nová daň z finančných transakcií zarazila nejedného z nás.

Presne pred dvomi mesiacmi sa Štandard téme venoval. Na zavedenie dane upozornila v júli nezisková organizácia združujúca ekonómov. „Koalícia zvažuje, že zdaní posielanie peňazí cez banku aj výbery z bankomatov,“ zaznelo z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS), že platiť majú banky, firmy, ale aj ľudia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.