Daň z finančných transakcií je pieskom do ekonomickej prevodovky

Kontúry padajúcej daňovej atómovej bomby ďalej prebleskujú cez dvere koaličných rád, okná ministerstva financií a analytické komentáre NBS. Vraj nie je kde šetriť, tak sa ide „konsolidovať“. Ako sa pripraviť na zdaňovanie finančných transakcií?

Hand holding credit card and using laptop. Businesswoman or entrepreneur working from home. Online shopping, e-commerce, internet banking, spending money, work from home concept Ilustračné foto: Profimedia.sk

Koaličná rada sa dohodla na transakčnej dani vo výške 0,3 percenta z každej bezhotovostnej transakcie pre firmy (a pôvodne aj pre domácnosti) a tento návrh podľa nedávneho vyjadrenia premiéra Roberta Fica zostal v užšom výbere „konsolidačných“ opatrení, ktoré sa ďalej rozpracovávajú. [Premiér však pred niekoľkými dňami povedal, že daň z finančných transakcií sa nemá týkať domácností, teda fyzických osôb, ale podnikateľov a bankových inštitúcií, pozn. red.]

Vláda s účasťou SNS hľadá inšpirácie v Maďarsku, kde Viktor Orbán takúto daň už zaviedol. Tu je úryvok z podkladov predmetnej koaličnej rady, ktoré pripravoval Inštitút finančnej politiky (IFP), že ako to „funguje“ u Maďarov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.