Smutná správa. Riadený úpadok Európy naberá na obrátkach

Pred niekoľkými dňami bola zverejnená dlho očakávaná správa o konkurencieschopnosti EÚ, ktorú si u bývalého prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho objednala šéfka EK Ursula von der Leyenová. Dozvedeli sme sa v nej to, čo dávno vieme.

European Commission meeting in Strasbourg, Bxl, France - 17 Sep 2024 Ursula von der Leyenová. Foto: Wiktor Dabkowski/ZUMA Press Wire/ Shutterstock Editorial/Profimedia

Totiž, že európske hospodárstvo sa potáca, je nadmerne regulované, preťažené, smeruje k úpadku a nemá šancu konkurovať USA a Číne. A hlavným spojivom tohto všetkého je mantra EÚ, že väčšia dekarbonizácia a klimatická ideológia nás dovedie do cieľa. Teraz, keď poznáme pravdepodobné zloženie novej Komisie, vyzerá predstava, že sa z toho dostaneme, skôr beznádejne.

Ak sa chceme na novú Komisiu pozerať cez prizmu rodovej vyváženosti, ako to von der Leyenová neustále presadzuje, potom môžeme byť určite spokojní. Je v nej veľa žien.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.