KDH: Slovensko má vládu zdražovania a dusenia podnikov

Kresťanskí demokrati poukazujú na to, že 95 percent všetkých prostriedkov získaných z konsolidácie bude pochádzať od bežných občanov a iba päť percent sa získa z úspor štátu.

Vo¾by23: Tlaèová konferencia po zasadnutí Celoslovenskej rady Kresanskodemokratického hnutia V popredí člen predsedníctva Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Jozef Hajko, stranícky ekonomický expert. Foto: Pavol Zachar/TASR.

„Možno si pamätáte na apríl tohto roka, keď nás premiér Fico presviedčal o tom, že nebude zvyšovať daň z pridanej hodnoty (DPH). Včera (v utorok, pozn. red) sme sa po tlačovej konferencii vlády dozvedeli, že DPH stúpne na 23 percent. Kde sú tie sľuby občanom? Konsolidácia v zmysle vládnej koalície sa dotkne všetkých ľudí. Aj tých, ktorí trú núdzu a nevedia zabezpečiť svoje rodiny,“ začal predseda KDH Milan Majerský.

Dodal, že až 95 percent všetkých prostriedkov získaných z konsolidácie vytvoria bežní občania. „A iba päť percent zo všetkých konsolidačných prostriedkov sa získa z úspor štátu. Je to úbohé, smiešne a neprofesionálne,“ dodal.

Poslanec Jozef Hajko konkretizoval, že päť percent je zhruba 124 miliónov, ktoré chce vláda ušetriť na štátnych úradníkoch.

Zvýšenie dane pritom podľa neho výrazne zasiahne do rozpočtov ľudí. „Na dani chce vybrať o jednu miliardu viac, ako sa plánovalo. Keď totiž spočítam všetky predstavené konsolidačné opatrenia, nie je to 2,7 miliardy, ale tri miliardy eur. Čiže podiel štátu na šetrení klesne na štyri percentá,“ uviedol Hajko s tým, že na ďalší rok preto očakáva „strmý nárast inflácie“.

Strana kritizovala napríklad aj zvýšenie dane na knihy zo súčasných desať na 23 percent. Rodičovský dôchodok by mal byť podľa kresťanských demokratov zachovaný, keďže je to garantované ústavou.

KDH preto prišlo s vlastnými opatreniami na šetrenie, ktoré sa tiahnu spoločným číslom desať a majú „znížiť dlh vytvárajúci vládou“.

Navrhujú napríklad znížiť počet zamestnancov vo verejnom sektore, predovšetkým na ústredných štátnych orgánoch, o desať percent, tiež znížiť výdavky ministerstiev, odpredať prebytočný majetok či zvýšiť odvod z hazardných hier zo súčasných 27 na 37 percent.

(max)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac