Povodňami zničené Česko monitoruje typ dronu, ktorý zlikvidoval vodcu al-Káidy

Oblohu nad Českom "stráži" obrovský dron MQ-9 Reaper zo Spojených štátov, ktorý si "odskočil" z medzinárodného cvičenia Ample Strike. Posiela zábery do operačného strediska tamojšieho Integrovaného záchranného systému, aby zhodnotilo situáciu.

GXs2UhrXsAE-vv5 Americký dron MQ-9 Reaper križujúci nebo nad zaplavenou Moravou. Foto: X/ Armáda ČR

Rovnaký typ dronu zlikvidoval v roku 2022 v Kábule vodcu teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawáhirího.

Americký dron už druhý deň monitoruje situáciu nad povodňami postihnutým Moravskosliezskym krajom, píše portál iDnes.cz, podľa ktorého patrí dron k najmodernejším svojho druhu v Severoatlantickej aliancii. Lieta do výšky šesťtisíc metrov a vo vzduchu môže ostať aj 20 hodín.

V utorok monitoroval škody v oblasti miest Krnov a Opava. V stredu pre Generálne riaditeľstvo hasičského zboru monitoroval situáciu od Opavy cez Ostravu smerom na Jesenicko.

Dve bezpilotné lietadlá pôvodne smerovali do Českej republiky na cvičenie Ample Strike 2024, v dôsledku povodní sa veliteľ vzdušných síl generálmajor Petr Čepelka rozhodol ich nasadenie zmeniť. Podľa majora Jiřího Studničky z Generálneho riaditeľstva hasičského zboru poskytuje dron s rozpätím krídel 20 metrov cenný celkový prehľad o postihnutých oblastiach.

„Uľahčuje nám to situáciu v tom, že môžeme vidieť rozsah katastrofy na veľkom území a potom tieto informácie odovzdať priamo na veliteľstvo, ktoré na ich základe môže prijímať presné rozhodnutia,“ povedal. Takéto vizuálne pokrytie, pri ktorom sú k dispozícii informácie z rôznych letových hladín a oblastí, podľa neho v minulosti nebolo k dispozícii.

(mas)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac