Iránski hackeri ukradli informácie z kampane Trumpa, poslali ich Bidenovmu tímu

K ukradnutiu informáciám prišlo ešte v lete. Tým, že ich hackeri poslali Bidenovmu tímu išlo o snahu o ovplyvnenie prezidentských volieb, informovali americký vyšetrovatelia.

code-4333398 Hacker. Foto: Ilustračná snímka/Pixabay.com

Hackeri koncom júna a začiatkom júla „poslali nevyžiadané e-maily osobám, ktoré boli v tom čase spojené s kampaňou prezidenta Bidena, ktoré obsahovali úryvok z ukradnutých neverejných materiálov z kampane bývalého prezidenta Trumpa ako text v e-mailoch,“ uviedli v spoločnom vyhlásení Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), Úrad riaditeľa národnej spravodajskej služby a Agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúry.

Neexistujú dôkazy o tom, že by niektorí z príjemcov na e-maily reagovali. Irán už predtým poprel, že by zasahoval do volieb v USA, píše Reuters. Spojené štáty v auguste obvinili Irán zo spustenie kybernetických operácií proti kampaniam oboch prezidentských kandidátov a z ovplyvňovania americkej verejnosti s cieľom podnecovať politické rozpory.

Tento hackerský útok je jedným z viacerých pokusov iránskej vlády o „vyvolanie nezhôd a podkopanie dôvery v náš volebný proces“, uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa hovorkyne Trumpovho volebného tímu Karoline Leavittovej je hackerský útok dôkazom, že Irán „zasahoval do volieb, aby pomohol Kamale Harrisovej a Joeovi Bidenovi, pretože vie, že prezident Trump obnoví svoje tvrdé sankcie a postaví sa proti vláde teroru,“ píše BBC.

Hovorkyňa Harrisovej volebného tímu Morgan Finkelsteinová povedala, že volebný tím spolupracuje s príslušnými orgánmi od chvíle, keď sa dozvedel o hackerských útokoch. „Nie sme si vedomí žiadneho materiálu, ktorý by bol zaslaný priamo kampani,“ povedala Finkelsteinová a dodala, že niekoľko jednotlivcov dostalo na svoje osobné e-maily „niečo, čo vyzeralo ako spam alebo pokus o phishing“.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac