Guardian: Ruské velenie očakávalo vpád Ukrajiny do Kurskej oblasti

Rusko údajne niekoľko mesiacov pripravovalo plány, ako vpádu do Kurskej oblasti zabrániť, píše britský The Guardian s odvolaním sa na dokumenty, ktoré ukrajinská armáda podľa svojich slov získala z opustených ruských pozícií v regióne.

Rusko Ukrajina Kursk útoky Uarus Vrak auta v meste Kursk po ostreľovaní ukrajinskými jednotkami. Foto: TASR/AP

Dokumenty tiež odhaľujú údajné ruské obavy o morálku v Kursku, ktoré sa zintenzívnili po samovražde vojaka na fronte, ktorý bol údajne v „dlhodobom stave depresie v dôsledku služby v ruskej armáde“.

Dokumenty majú podľa portálu znaky „pravej komunikácie“ ruskej armády, nezávisle sa ich však nepodarilo overiť.

Koncom augusta sa novinári Guardianu stretli s ukrajinským tímom špeciálnych operácií, ktorý ich zadržal niekoľko hodín po opustení ruského územia. Tím uviedol, že z budov v Kurskej oblasti odviezol dokumenty ruského ministerstva vnútra, Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Ruskej federácie a armády. Neskôr tieto dokumenty poskytli na prezretie a fotografovanie.

Najstaršie dokumenty pochádzajú z konca roka 2023, tie najnovšie sú datované šesť týždňov pred ukrajinským vpádom do Kurskej oblasti.

Vojenské dokumenty obsahujú niekoľkomesačné varovania o možnom vpáde do oblasti a pokuse obsadiť mesto Sudža. V zázname zo 4. januára sa písalo o „potenciálnom prielome na štátnej hranici“ zo strany ukrajinských ozbrojených skupín a nariadil sa zvýšený výcvik na prípravu na odrazenie prípadného útoku.

Neskôr sa objavila aj predpoveď, že Ukrajina sa pokúsi zničiť most cez rieku Sejm, aby narušila ruské zásobovacie línie v regióne, čo sa neskôr aj stalo. V júnovom dokumente sa písalo, že ruské jednotky umiestnené na fronte sú kompletné len na 60 až 70 percent a tvoria ich zálohy so slabým výcvikom.

Po ruskom útoku vojaci podľa člena tímu špeciálnych operácií, ktorý dokumenty získal, doslova utiekli bez toho, aby za sebou zničili tieto dokumenty. V jednom z nich sa uvádza aj rozkaz, že ruská armáda by mala na zmätenie ukrajinských vojakov vytvoriť „modely tankov, obrnených vozidiel a delostreleckých granátometov, ako aj figuríny vojakov, ktoré by sa mali pravidelne premiestňovať“.

Dokumenty tiež konštatujú, že ukrajinskí vojaci sa maskujú za ruských či to, že „otázka úmrtí vojakov v dôsledku samovražedných incidentov zostáva napätá“. Velitelia v tejto súvislosti dostali údajne pokyn identifikovať vojakov, ktorí „nie sú psychicky pripravení plniť si svoje povinnosti alebo majú sklon k deviantnému správaniu, a organizovať ich preradenie a presun do vojenských zdravotníckych zariadení“.

(mas)